16.05.2016 | 17:44
Плевнелиев превзема „Радецки“
На 27 май държавния глава ще участва във възстановката на четниците за Ботевите дни

Президентът Росен Плевнелиев ще плава на „Радецки“ на 27 май. Ботевите четници ще превземат легендарния кораб, на който ще се качи и държавният глава.  След слизането на четата на козлодуйски бряг Плевнелиев ще произнесе словото си, след което градът ще бъде озарен от заря в памет на загиналите, съобщава „Конкурент“.От местната управа са се погрижили за програмата по случай Ботевите дни. Откриването ще бъде на 17 май – денят, в който четниците са стъпили на родна земя.

Тогава ще бъдат наградени децата, включили се в конкурса за рисунка на тема „140 години от слизането на Ботевата чета на козлодуйски бряг“. Произведенията на победителите вече греят на пощенски марки. Всички рисунки от надпреварата пък ще бъдат подредени в изложба на кораба „Радецки“ за 27 май.

Група младежи от местното СОУ „Христо Ботев“, които преди няколко години успяха да съберат 300 000 лв. за ремонт на кораба-музей, ще имат възможност да плават заедно с президента Росен Плевнелиев. На същия ден в крайдунавския град ще гостува и представителният младежки духов оркестър от Велинград. Под техния съпровод ще бъде посрещнат кораба „Радецки“. Точно преди 50 години същият духов оркестър го е посрещнал след първия му круиз.

Режисьор на възстановката със слизането на Ботев и четата му на козлодуйския бряг е Искрен Красимиров. Той заяви, че подготовката е започнала още в началото на май. Около 40 души ще се включат в нея. Генералната репетиция ще бъде в двора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и ще може да се гледа за пръв път от столичани.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране