18.12.2022 | 11:47
Плевнелиев: При коалиция с ГЕРБ ПП можеха да имат свой премиер, а Гешев да не е главен прокурор
Радев е популист, той се бори за рейтинг, готов е да сменя позициите си, добави президентът (2012-2017)

„Продължаваме промяната“ можеха да имат премиер, ако искат. Разбира се, че Иван Гешев нямаше да е главен прокурор. Щяха да получат всичко – имаше конституционно мнозинство.

Това заяви пред БНТ президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), издигнат от ГЕРБ. След съставянето на 48-ото Народно събрание двамата с бившия външен министър Соломон Паси бяха избрани от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, за да водят преговори с парламентарните групи преди връчването на първия проучвателен мандат. Работата на т.нар. „контактна групи“, водена от Плевнелиев и Паси, обаче така и не се увенча с успех.

„Ударихме се в една стена на липса на елементарна логика за политическо действие. Новото поколение български политици по някакъв начин не ни разбират и действат по съвсем друг. Еманация на всичко това бяха действията на „Продължаваме промяната“. ДБ бяха по-склонни на разговор, но казваха – ако ПП не направят крачка, ние не можем. А в основата на създаването на ПП е вградена омразата и противопоставянето срещу ГЕРБ. Изпаднахме в ситуацията, в която нямаше решение“, обясни днес Плевнелиев.

По думите му Бойко Борисов е дал пълен картбланш на контактната с думите: „Вие със Соломон Паси, сте символ на евроатлантическите ценности, които изповядваме, нямаме и претенции кой ще бъде министър-председател“.

„Виждате, че аз съм най-големият критик на Радев вече 6 години. ГЕРБ никога няма да забравят какво им причини държавният глава. Когато на ПП им изнася – го критикуват, когато не – си мълчат. Аз си обяснявам това със зависимости, които са се случили някъде там през 2020 г.“, заяви той.

Според Плевнелиев Радев дължи извинение на българския народ, защото очевидно е имал грешна преценка по отношение на ПП. „Кога беше прав – когато им каза, че ще изчегъртват, или когато ги нарече шарлатани? Очевидно Радев е преценил грешно“, каза бившият президент.

„Заприличваме на латиноамериканска държава, и ако не влезем 2024 г. в еврозоната, ние ще останем в периферията като бананова република“, каза Плевнелиев. Според него институцията на служебното правителство трябва да се премахне.

„За мен най-великият филм е „Галактически войни“ (Star Wars). Там Дарт Вейдър казваше на Анакин: „Използвай гнева си, използвай гнева си“, каза още Росен Плевнелиев и направи паралел между сюжета на филмовата поредица и политическата обстановка у нас.

1 коментар

  1. Просто Киро каза:

    И за какво му е рейтинг на Радев?!
    Плевню е психясал! Радев довършва втория си мандат, няма право на трети. Рейтинг не му е нужен.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране