05.03.2022 | 12:46
Плевнелиев: Путин е диктатор като Хитлер и Сталин
Какво прави на 3 март българският премиер на Шипка – не знам. На 3 март на Шипка не се е случило нищо...

Росен Плевнелиев, президент на Републиката в периода от 2012-та до 2017-та година, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус” „Това е България”

Водещ: Темата за тази вечер е „Как ще живеем с войната?“. Наш гост е Росен Плевнелиев, президент на Републиката в периода от 2012-2017 г. Г-н президент, все повече събитията в Украйна се наслагват върху събитията в България. Какво промени войната на Русия?
Росен Плевнелиев: Много хубав въпрос ми задавате и си мисля, че това, което се случва в
Украйна, е същото, което ни се случи на нас на 9 септември 1944 г., когато Червената армия ни прегази без да сме обявявали война, и то със същия повод – да дефашизират България. Инсталираха марионетно правителство на националния предател Георги Димитров, организираха Народен съд, избиха целия елит на нацията, десетки хиляди загубиха живота си, още толкова – по организираните лагери, „Белене“ и тем подобни. И така народната власт на марионетното правителство на Сталин, диктатора Сталин, който превзе България, практически извърши масов геноцид, безнаказани убийства и инсталира тоталитарен режим, който продължи 45 години. В Украйна в момента се случва абсолютно същото. Украйна е прегазена от Червената армия под предлога за някаква дефашизация и денацизация на тази държава. Абсолютно всички патриоти и демократи са обявени от диктатора Путин и неговата шайка за фашисти и се подготвят геноцид и марионетно правителство, което да анексира тази територия.
Водещ: Къде е цивилизованият свят? Къде са западните демокрации? Къде сме ние?
Росен Плевнелиев: Ако ме бяхте питали преди една седмица, щях да бъда изключително обезверен, емоционално дори съсипан от невъзможността на Запада да се противопостави
на диктатора, на който това не е първата му война. Нека си спомним също така, разбира се, и Грузия през 2008 г., когато се отцепи 1/3 от територията на Грузия. След това – нелегалното анексиране на Крим. Днес обаче с огромна гордост мога да кажа, че съм горд европеец, защото Европейският съюз постигна чудо. За тази една седмица всичко се промени и можем наистина да се гордеем, че сме в началото на един нов процес. Да, имаме срещу себе си диктатор, да, тази война ще бъде дълга, и да, с голяма степен на вероятност това противопоставяне между Европа и Русия ще продължи за много дълъг
период от време. Но имаме всички поводи да се гордеем, че този път сме част от демократичния Запад, сме част от коалицията на свободни и прогресивни държави, които водят войната по всички възможни начини срещу диктатора масов убиец. Радвам се безкрайно много, че Европейският съюз показа характер, показа дори решения, които досега не са вземали, преди всичко се радвам на единството на всички европейски държави и си давам сметка, че битката за свободата на Украйна всъщност е битката и за свободата на България и на Европа. Радвам се, гордея се в този труден, тежък момент за всички нас, че сме единни и че ще дадем голям бой на диктатора Путин.
Водещ: Г-н президент, но докато руските войски обкръжават Киев и се насочват към Одеса, НАТО отказа на Зеленски да затвори небето на Украйна. Защо?
Росен Плевнелиев: Това е мъдро решение на политическото ръководство на НАТО. И ето това е нещото, което доказва за пореден път разликата между демократичните държави и авторитарните и тоталитарните. Политическото ръководство е над всичко и политическото ръководство взима правилните решения, тъй като е повече от ясно, че ако беше затворено въздушното пространство на Украйна със средства, системи и технологии, оръжия на Запада, знаейки много добре, че руски самолети щяха да се опитат да го нарушават, те щяха да бъдат и отстреляни от системите на Запада, което щеше да вкара директно Запада в конфронтация, дори във война с Русия. Никой не иска това. Ние не искаме да воюваме с Русия. Не ние избрахме войната. За съжаление, не бих казал и руският народ, но ръководството в Кремъл и диктаторът Путин избра една агресивна човеконенавистна война с тежки последици. НАТО взе правилното решение да не гарантира подобни технологии и системи, които щяха да ни вкарат в директен конфликт.
Водещ: Дали целта всъщност на Владимир Путин не е вкарване на НАТО в директен конфликт, предизвикване на НАТО към директен конфликт и провокиране на НАТО и на съседните държави към директен конфликт?
Росен Плевнелиев: Считам, че не. Но тук ще кажа нещо силно, но считам, че е точно и е правилно, а именно, че Путин е диктатор, който вече с действията си е изключително подобен и на диктатора Сталин, и на диктатора Хитлер. Защото нека никога не забравяме, че Сталин изби с т.нар. „голодомор“, остави да умрат от глад около 7 милиона украинци. Нека също така никога не забравяме, че Путин иска да превземе цяла Украйна– той го декларира многократно, независимо от жертвите, които ще бъдат дадени и за които ние плачем и ни се късат сърцата. И от двете страни – и руските, горките невинни войничета, така, разбира се, и още по-невинното население на Украйна. Но диктаторът Путин иска, независимо от жертвите, да превземе Украйна, да инсталира марионетно правителство. Аз не изключвам дори вариант след това да се опита да обедини Украйна и Беларус с Русия – т.нар. „Руска света тройка“.

Защото вижте, повече от ясно е, че Русия вече е под ботуша на диктатора Путин, там са в квазивоенно положение, репресии – колкото искате. Всички, които бяха против диктатора, по един или по друг начин бяха избити, отровени или вкарани по затворите. Диктаторът Путин твърди, че е лидер, идеолог, а всъщност е за мен един брутален диктатор и масов убиец. Но това, което той прави, и трябва да разбираме много добре – и той го казва ясно, не се различава по нищо от това, което Сталин и Хитлер направиха. Вижте връзката с Хитлер за мен: когато Путин казва, че Украйна била изкуствена държава, създадена от Ленин едва ли не, практически той отказва правото на украинците за собствена държавност.

По същия начин действаше Хитлер, който приватизираше нацията и немскоезичния свят. И това беше в основата на воденето на най- кръвопролитната война на ХХ век. Така че превъзходството на руския народ и на това национално единство на руснаците, за което Путин говори, е всъщност в основата на тази война, кръвопролитна и унищожителна – по същия начин, по който действаше Хитлер с неговата война. И затова масовото убийство на украинци и начина, по който води войната Путин, по нищо не се различава и подрежда диктатора Путин до диктаторите Сталин и Хитлер. От историческа гледна точка, за мен това е повече от ясно. Така че оттук нататък въпросът за мен е повече от ясен. Той ще се опита да направи
цялото това нещо и разбира се, за нас в Европа трябва да е ясно едно: връщат се методите на диктаторите от 30-те години на ХХ век. Изразител на това е диктаторът Путин. Нека се готвим за най-лошото. Нека бъдем решителни обаче, да бъдем бдителни. Нека да се противопоставим на диктатора агресор. Той трябва да плати максимална цена, сега и веднага, дето се казва, да се задръсти, да се задави в неговата брутална война срещу Украйна, за да не стигне по-далеч – така, както стигна Хитлер.
Водещ: Да, защото не са малко предупрежденията, според които след Украйна Путин ще се насочи или към Полша и Прибалтика, или на юг – към Румъния и България.
Росен Плевнелиев: Към Полша и Прибалтика – никога, защото там ще яде голям бой и това ще бъде краят на неговия режим. Нито си го мисли, нито ще го направи. Възможно е да присъедини Молдова, тъй като тази държава има странен в момента замразен конфликт, отново инсталиран от руснаците преди повече от 30 години в Транснистрия. И отново под мотото, че обединява руския народ, той би могъл да сложи ръка по същия незаконен и брутален начин и на цялата Молдова, при което практически той ще достигне до границата с Румъния. Но никога няма да посмее да прегази държави като Румъния и Полша, защото там ще яде голям бой. Не им прави чест на нашите политици, така наречените русофили в България, които обаче канят диктатора през България да направи голямата беля на Балканите, защото нека никога не забравяме, че всъщност най-големият проблем на Балканите е в сръбския ултранационализъм. Ако погледнете последните проучвания, дори и вчера, в Сърбия Путин има 85% рейтинг. И това означава, че просто той би могъл, както и виждате, какво се случва в Босна и Херцеговина, където путинските аватари като Додик и тем подобни са готови да се цепят отново и да вкарат и Балканите във война. И затова на всичките тези български политици, които не са си научили най-елементарните уроци от историята, им казвам: бъдете нащрек, престанете да каните вълка в кошарата. Сега е времето да се отървем от всичко, което хибридната война на Путин създаде поне в България в последните 10 години, всичко, което го кани да ни прегази, за да обедини Сърбия и оттам нататък да създаде огромен проблем на Европейския съюз. Това ще бъде нещо като новия Близък изток и кризи, които ще отекнат за десетки години напред. Да се надяваме, че Путин ще се задави в Украйна, да се надяваме, че нашите политици ще се събудят, ще действат така, както действа много решително например главният прокурор на България, дори министър-председателят, който за разлика от президента и от много други русофили и популисти в България, все още работи за единството и добрата позиция на България в Европейския съюз и НАТО, което е най-голямата гаранция за нашата сигурност.
Водещ: Проблемът е, г-н президент, че България е силно разделена. Проблемът е, че правителството не е много стабилно. Проблемът е, че допуска десетки грешки по своя път и властта по-скоро прилича на отиваща към избори, отколкото към стабилност. Как ще успеем да превъзмогнем така насложилите се проблеми?
Росен Плевнелиев: Ами ето, вижте какво се случи дори вчера, на 3 март. От една страна Румен Радев подхлъзна очевидно неопитния министър-председател Кирил Петков и го прати на Шипка, където партньорите на Румен Радев от русофилската антибългарска партия „Възраждане“ хвърляха снежни топки по министър-председателя на Републиката пред всички родни камери и медии. Също така трябва да си даваме сметка, че да, министър-председателят е много неопитен, защото аз го питам: какво търси той на 3 март там, горе на този връх?
Водещ: Кой го предизвика да отиде там?
Росен Плевнелиев: Да, кой го предизвика да отиде там? Защото ако искаме да честваме свободата и възстановяването на държавността на България, ние трябва да честваме 22 септември 1908 г. Тогава България стана независима държава и възстанови своята държавност. До 22 септември 1908 г. по волята и на руския император България е оставена васал на Османската империя. Така че какво прави на 3 март българският министър-председател на Шипка – не знам. На 3 март на Шипка не се е случило нищо. Там се е случил един героичен акт, но през август. И да, ние сме горди и предаваме на децата си завета на дедите ни, подвига на нашите опълченци, които с кръвта си, със смелостта си фактически решиха тази война. Но това се е случило през август, а не през март. И затова нека да си даваме сметка, а и министър-председателят очевидно трябва да си е давал сметка, но направи една от поредните си грешки. Разбирам да честваме 6 септември 1885 г., когато е смелият акт на Съединението, 22 септември – актът на възстановяване на българската държавност. Но както и да е, министър-председателят беше подхлъзнат и отново България изглеждаше много зле вчера. Но аз се учудвам и на това, къде са
службите за сигурност, къде е НСО, спрямо тези, които хвърлят топки, защото вместо снежни топки, те можеха да хвърлят и други неща по министър-председателя на Република България. И това е същото, този хаос, който наблюдаваме, подобно на този с пандемията, същият с елементарното нежелание да се налагат правила, респект, дневен ред на всички в една демократична държава. А пък се чудя и какво се размахва руското знаме там, при положение, че на Шипка имаме наистина един огромен подвиг на българските опълченци. Но да, да се върнем на вашия въпрос. Вижте, едва ли има някой политически анализатор или човек, който се занимава с политика в България, който би казал, че това правителство ще изкара пълен мандат. Аз се опасявам, че след като то бе обявено за „А отборът на България“ и за „най-почтените“, аз се опасявам, че те от това и ще паднат. Т.е. аз се опасявам, че поне половината от министрите, които виждаме в това правителство, по-скоро ще паднат от корупция, от антипочтеност, а не от почтеност. Но, разбира се, тези неща тепърва предстоят да се случват. И пак, отново – аз вярвам в интегритета на министър-председателя и неговото желание да придвижва тази държава напред, но за съжаление, виждам изключителна неопитност, а отзад се вижда страшно задкулисие, брутално задкулисие. Като виждам, какво се случва с магистрала „Хемус“, какво се случва в българската енергетика, искам да ви кажа, че сигурно ГЕРБ са допускали грешки, но това, което се задава в пътното строителство, в енергетиката, е брутално.
Водещ: При това положение на какво може да се разчита, след като се очаква вече и нов политически проект на бившия военен министър Стефан Янев, който не крие и насоката, че ще бъде проруски проект, не крие и насоката, че ще бъде срещу правителството, сега съществуващо, но не крие и насоката, че ще се насочи към демократичната общност?
Росен Плевнелиев: Разбира се, да вземе да го кръсти поне „Атака 2“, за да знаем кой кой е в тази държава. Защото дори и сега, когато всичко стана черно и бяло в света, всичко стана черно и бяло, избистри се… Всъщност, това е един толкова позитивен процес. Да,Путин е диктатор и да, ние сме демократи и да, в Украйна се води война. И не, тази война не е някаква специална операция, това е брутална, агресивна война за поставяне на една горда нация в подчинение на някаква друга нация, само защото тя е въоръжена с ядрени ракети и има по-силна армия. И когато всичко е черно и бяло, добре е да си кажем, че г-н Янев, обслужи многократно режима на президента Путин, говореше и постоянно действаше по опорните точки на Руското външно министерство.

И да, той ще направи нова русофилска партия, защото виждате, че „Възраждане“, които в момента обират русофилските нагласи и антиваксърските нагласи в България, но те са изключително крайни, там има някакъв лидер отпред, който аз не коментирам, но меко казано, в едно телевизионно студио го видях с такава навирена глава, че се замислих за едни други лидери, отново от 30-те години от миналия век. Та си мисля, че агентите на ДС, които никога не спят, са измислили този нов проект да бъде – да, русофилски, да бъде – да, отново да обере част от тези гласове, но да бъде може би по-умерен, може би по-посредата. Те ще говорят за неутралитет, те ще говорят за „България на българите“, за национални интереси. И именно това – неутралитетът, е поканата вълкът да влезе в кошарата.

Защото аз дълбоко се притеснявах през годините, че ето такива русофилски партии, като „Атака“ и дори и БСП, можеха да спретнат например под „дай да си останем неутрални, да се снишим, да не се занимаваме с“, да спретнат един референдум за членството на България в НАТО, и това щеше да ни вкара в кошарата на Путин, демократите – да бъдат обявени за „фашисти“, и останалите – под ботуша. Така че нека се знае, кой кой е. Янев е русофил, ще го играе по-умерен, ще го играе демократ, зад него ще стоят агентите на „Държавна сигурност“ и статуквото, и задкулисието на президента Радев. Радев вече е във втория си мандат. Ясно е, че той е млад, има много енергия, така че той ще иска по един или по друг начин да продължи напред. И тъй като „Продължаваме промяната“ вече се считат за партия, която рано или късно Радев ще подхлъзне и ще вземе със сигурност оставката на министър-председателя, а и те в момента по никакъв начин нямат нито амбицията, нито времето, нито елементарната мъдрост да изграждат някакви партийни структури в региона, така че по-скоро те ще бъдат ей такъв проект на политически инженеринг, на каквито се нагледахме, като „Има такъв народ“, като „Атака“, като „Възраждане“, ей такава подобни, дори ако щете и като проектите на Марешки, като проектите на Бареков. Общо взето това вече е политиката, тя се прави от инженери политолози. За съжаление, голяма част от тези инженери са учили в руската школа. Така че поредният проект на политическия инженеринг ще мине и замине по пътя си. Дано българите да запазят своята мъдрост и желание да продължим да се интегрираме с демократична и просперираща Европа. Иначе – жална ни майка.
Водещ: А как ще продължи политическият живот след такива проекти еднодневки? На какво ще разчитаме и дали точно в тази замътена вода няма да изплува рибата на президентската република?
Росен Плевнелиев: Тук вече, ако Радев тръгне към този вариант, ще обедини всички демократи срещу себе си и ще ходим по барикадите. Неведнъж съм го казвал и в интервюта при вас, че ако Радев обяви президентска република, аз ще съм първият и ще стоя колкото трябва пред Президентството, за да защитавам българската демокрация, колкото и крехка да е тя, за да мога да гледам децата си в очите, че поне аз съм работил за свобода и демокрация в Българя. Предполагам, че Радев няма да се е чак токова самозабравил, а по-скоро ще се използват ей такива проекти, аватари и проекти инженерингови, за да се гарантира неговата власт за по-дълъг период. А неговата власт се крепи и тя се получи единствено и само, защото проевропейските и продемократичните сили бяха разделени. Това е голямото предателство, за съжаление.

5 коментара

  1. Peter каза:

    Тоя смешник, направил маса поразии, още ли има наглостта да се показва! Боклук нещастен!

  2. Анонимен каза:

    Коментарите по горе са на абсолютни нищожни същества, които нямат завършен и 8ми клас Неграмотници

  3. Анонимен каза:

    Най смотания президент ама от смотан по смотан. Американска подлога гнусна. Дано оня от горе да ви накаже всички народо престъпни продажници.

  4. PETKO PROINOV каза:

    КЛОУН И ТО ОТ НАЙ-ДОЛНОПРОБНИТЕ.ТОВА Е ‘ПРЕЗИДЕНТ’ПЛЮВНАЛИЕВ.Б О К Л У К И Р О Г О Н О С Е Ц.НЕЩАСТНИК НЕДОКЛАТЕН.

  5. PETKO PROINOV каза:

    КЛОУН И ТО ОТ НАЙ-ДОЛНОПРОБНИТЕ.ТОВА Е ‘ПРЕЗИДЕНТ’ПЛЮВНАЛИЕВ.Б О К Л У К И Р О Г О Н О С Е Ц.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране