31.01.2018 | 21:41
Плевнелиев: Радев иска президентска република, но тя няма място в България
Президентска република е и целта на референдума на Слави Трифонов, смята той

Президентът Румен Радев иска България да стане президентска република, но това е грешен избор за страната. Това стана ясно от думите на експрезидента Росен Плевнелиев пред БНТ.

“Трябва да направим така, че парламентарната република не да се постави под въпрос, а да се даде надежда за развитие. В България президентската република няма място. Не беше това ролята на Левски и будителите и революционерите. Те говореха за чиста и свята република”, каза той.

Експрезидентът допълни, че президентската република е “руски модел” и той винаги е бил против въвеждането му у нас. Такива идеи обаче вече са лансирани от Георги Първанов и “един телевизионен водещ и неговите сценаристи”, каза Плевнелиев, визирайки Слави Трифонов, като допълни, че именно такава е била целта на инициирания от него референдум.

По думите му институциите в България страдат и всички политици трябва да работят за връщането на доверието на гражданите в държавата. Плевнелиев подчерта, че вижда двоен стандарт в поведението на Радев. “Отиваме в Европа, правим се на европейци, отиваме в Брюксел, подкрепяме санкциите, в България говорим друго”, коментира той, като посочи, че според него президентът трябва да има позиция по различните проблеми и да я изразява много ясно.

В отговор на въпрос Плевнелиев заяви, че като президент винаги е изразявал ясна и категорична позиция и в много случаи си е навличал недоволство заради това.  По думите му двоен стандарт в поведението на Радев се вижда по отношение на санкциите срещу Русия, търговското споразумение с Канада и Истанбулската конвенция.

За последната той коментира, че нейните противници “упражняват популизъм” и са безотговорни, а неприемането ѝ ни води към държавите от Третия свят. “За да се върнат младите българи, трябва да постигнем ниво на иституционална култура и защита на правата на човека”, каза Плевнелиев, като подчерта, че именно емиграцията е един от най-големите проблеми на България.

“Вместо да защитим милионите жени, които имат какво да кажат и да чуем техния глас, а заменихме истината за тази конвенция с лъжи и манипулации, произведохме дебат, по който нищо не се каза по същество, то аз излизам със своя глас и казвам – не е това пътят. Истанбулската конвенция не е за трети пол, не е за упражняване на популизъм”, подчерта той.

Експрезидентът изрази мнение, че Истанбулската конвенция ще бъде приета, макар и с резерви и уточнения, но това е нормална практика. По повод антикорупционния закон Плевнелиев коментира, че той също би наложил вето, но по различни причини от тези на Румен Радев. Плевнелиев заяви, че България се развива добре и управляващите вършат „нелоша работа“ и не вижда алтернатива на управлението.

2 коментара

  1. ДКМС каза:

    След спирането на Джендър програмата в училище,време е да се спрат и медийните изяви на Джендър Плюнколиев.

  2. .Керпеден Пенчо каза:

    Виц от стари времена:Иванчо зяпа през прозореца на класната стая и се чтди какви 3 поуки да изввлече от живота,за да изпълни поставената от Госпожата задача.Зима,сибирски студ,гладно врабче трепери на жицата.Не издържа и пада безжизнено на заледения път.Минаваща крава се изхожда върху него и отминава.Затоплено,врабчето се съживява и запърхва с криле.Минаващ котарак го изравя от лайното и го изяжда.Иванчо пише следните поуки:
    1.Не всеки,който те зарива в лайното ти мисли злото.
    2.Не всеки,който те изважда от лайното ти мисли доброто.
    3.Когато си насран,недей да цвърчиш!
    Не лошо Плевнелиев да прочете тези поуки!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране