21.12.2016 | 13:21
Плевнелиев си го върна на Борисов: Оставя го премиер до февруари

Президентът Росен Плевнелиев няма да назначи служебен кабинет и ще остави сегашното правителство да изпълнява задълженията си до 22 януари, когато встъпва в длъжност Румен Радев. Така сегашният президент отстъпва правото на следващия да назначи служебно правителство. Бойко Борисов остава премиер поне до началото на февруари 2017 г.

Това е най-добрият начин за гарантиране на институционална стабилност и приемственост в държавата, каза държавният глава в изявление след изчерпването на конституционната процедура с връщането днес от Реформаторския блок на последния проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание.

Той добави, че за да няма никакви спекулации, че иска да удължи живота на правителството в оставка, е готов във всеки момент, в който новоизбраният президент Румен Радев отиде при него със състав на служебно правителство, да го разпише на секундата.

Положих всички усилия, за да избегнем предсрочните парламентарни избори, до последния момент се надявах, че партиите в парламента ще съставят устойчиво правителство, каза Плевнелиев. Единствената цел бе, че в моята работа нося отговорност за всеки един от вас и за бъдещето на България, добави президентът. По думите му ситуацията е политическа криза, която прерасна в парламентарна. А очакванията на политически сили за бърза изборна победа са замъглили разума и отговорността за бъдещето на държавата.

Плевнелиев припомни, че публично и коректно е предложил всички възможни варианти. Дори самият да назначи посочено от бъдещия президент Румен Радев служебно правителство, за да има плавен преход. Това по думите му е бил разумният, европейски подход, така се действа в утвърдените демокрации.

Аз съм отговорен човек, експерименти няма да допусна, каза той преди да обяви решението си. Назначих две служебни правителства, мога да назнача и трето. Но воден от отговорната си позиция няма да го направя, заяви той и добави, че за него властта не е цел, а средство.

Президентът каза, че не вижда голям смисъл в назначаването на служебно правителство за 20 работни дни, което дори няма да подготвя и избори. Двама президенти, всеки със своето служебно правителство, за мен е символ за разделение – не е това моят път, избирам европейското и цивилизовано решение, а то е да отстъпя правото на новоизбрания президент

Радев да назначи служебно правителство, така ще гарантираме нормален конституционен цикъл – редовно правителство ще предаде властта на служебно правителство, което след това ще предаде на ново редовно правителство, каза Плевнелиев. Той допълни, че по този начин няма да бъде изпратено и погрешно послание към нацията и към света.

С две служебни правителства за месец ще станем за смях, ще влезем в графата куриози на световната политика, каза Плевнелиев.

По-рано в сряда Реформаторския блок върна третия и последен проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на този парламент.

В президентството дойдоха същите хора, които взеха мандата – Борислав Великов (БНД), заместник-председателите на СДС Румен Христов и Костадин Марков, и Александър Христов от БЗНС. Лидерите на партиите от РБ, които подкрепяха правителство, отново не се появиха.

Държавният глава Росен Плевнелиев благодари за усилията, които са положили “пред очите на целия народ и цялата нация”. “Очевидно конституционната процедура приключва и ние вървим към извънредни парламентарни избори”, каза президентът. Румен Христов изрази съжаление, че РБ не е успял да постигне съгласие за съставяне на кабинет.

РБ: Целта бе запазване на стабилността, чака ни сибирски студ

Стремежът на Реформаторския блок за търсене на възможност за съставяне на правителство в този парламент се свежда до запазване стабилността на страната, непоставяне под съмнение подготовката на българското председателство на ЕС през 2018 г. и за продължаване на изпълнението на управленската програма, която според нас беше добра, обясни пред журналисти Христов след кратката среща при държавния глава.

Според Румен Христов е трябвало да се направи всичко възможно демократичната, дясноцентристката общност в България да продължи да управлява. Аз не чакам добри дни за България, чака ни студена зима със сибирски студ, но ще говорим след време дали сме били прави или не, посочи Христов.

В отговор на въпрос Христов коментира, че РБ във вида, в който е, е единен и очакват добър резултат на предстоящите избори. Румен Христов каза още, че не приема обвиненията, че са се опитвали да забавят процеса, защото така или иначе в този момент не може да се отиде на избори. Изборите могат да бъдат насрочени само след разпускане на парламента, а по конституция това не може да стане сега. Това че са водени преговори, нищо не означава по отношение на срока за провеждане на избори, посочи Христов. За другото обвинение – че са искали с преговорите правителството да работи още малко, Христов коментира, че няма никакво значение дали правителство, което е работило две години и един месец, ще работи две години, един месец и шест дни или 2 години и един месец.

ГЕРБ: Искането на ПФ за пенсиите бе пречката

По-рано през деня заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че искането за повишаване на минималната пенсия на 200 лева е било пречката за създаване на ново правителство в рамките на този парламент. “Стигнахме до компромисен вариант да се увеличи до 180 лв, с 12-13 %. Ответната страна обаче е настоявала за 200 лв. минимална пенсия, което ще утежни бюджета с около 1.3 млрд. лв, ако влезе в сила през януари и 900 млн. лв. ако влезе в сила през април“, каза Цветанов пред бТВ.

Позицията на финансовия министър в оставка Владислав Горанов е била, че пенсионният модел не бива да се изменя, но е подкрепил повишаването до 180 лв. Искането за минимална пенсия от 200 лева бе направено от Патриотичния фронт и “Атака”. Според Цветанов най-добрият вариант за България е правителството в оставка да работи до 22 януари, когато стъпва в длъжност президентът Румен Радев, който да назначи служебен кабинет.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране