15.08.2020 | 19:00
Плоската игра ВНС: Дани и Ментата пишат Конституция
Борисов си калкулира плана така: даже да изгубя на изборите за Велико НС, ще се върна след няколко месеца на вота за следващо обикновено Народно събрание
19 минути

Бойко Борисов не дава на правосъдния си министър, с извинение, Данаил Кирилов да пише във Фейсбук, обаче му възлага да пише Конституция. А Данчо Ментата (Йордан Цонев) като член на Правната комисия на Народното Събрание, където юристите са кът, ще го шлайфа. Така, драги зрители, стоят нещата с обявения от Борисов и несъществуващ проект за нова Конституция, заради която трябвало да се свиква Велико народно събрание.

Апропо, какво й е новото? Нещо, което беше променено в предишното обикновено Народно събрание с „исторически компромис”. То раздели ВСС на две колегии, сега Борисов иска да ги дели на два отделни Съвета. Голям смях де юре и нищо ново де факто.

Изцяло нова Конституция се налага при ново държавно устройство – например от република да установим монархия, от парламентарна – да станем президентска, или пък да се откажем от определенията на България в сегашния основен закон като демократична, социална и правова държава.

Каква е играта на Борисов? Да изкара още някой месец на власт, макар и уж подал оставка. Защото проектът на „новата Конституция” първо ще трябва да мине през това НС, което пък най-вероятно даже няма да поиска подобно нещо, като се знае отношението на коалиционните партньори на ГЕРБ от Обединени патриоти, а също и на БСП. А без тях няма как да се събере конституционно мнозинство. Докато текат безкрайни дебати, правителството ще си управлява, а пренията могат да се точат и до края на мандата на този парламент.

Същия, който лидерът на ГЕРБ хем обявява, че е пълен с безделници, хем колко е важен, хем партията му вчера бойкотира събирането на депутатите, пред които можеше, вместо във Фейсбук, той да си направи декларацията. Все пак, парламентарна република сме.

И Борисов, който няколко пъти прави финтове, че уж иска мажоритарни избори в последните два парламента и прочие желани от Слави Трифонов неща, ще каже: ама аз исках, а те не ми дават. Докато уж всичко той прави в тази държава от 10 години.

Последна справка: партийните субсидии. Той даваше повече от законово установените рамки чрез довчерашния си финансов министър Горанов, после ги отряза, ама не в Закона, а само в миналогодишния бюджет, преполовен към онзи момент. И от Нова година са си същите, козметично намалени. Прах в очите с други думи.

Дори да приемем, че избираме 400, вместо 240 народни представители, да приемем също, че те изгласуват козметичните промени за 2,3 или 6 месеца,  после отиваме на нови избори. Или хайде, при капацитета на юристите на ГЕРБ и в мозъчния тръст наоколо, изкован в Школата в Симеоново и ДС, да отнеме година. Защото цялата Конституция в последното Велико народно събрание при нормални юристи, а тя беше цялостно нова, не просто напудрена стара, отне година да се напише и да се приеме.

В задачата се пита:

Кому е необходимо това безумно губене на време в тежка криза, това явно междувластие и целият този хаос?

На Борисов, който си калкулира плана така: даже да изгубя на изборите за Велико НС, ще се върна след няколко месеца на вота за следващо обикновено Народно събрание.

Няма да е чудно дори да мисли, че ще се подредят едни избори в началото на годината и втори – заедно с президентските – в края на 2021 г.

Ще кажете, а къде тук остават интересите на държавата и на данъкоплатците, които всъщност правят нещата и поемат всички негативи?

Нали ни плашат колко фрагментиран щял да бъде следващият парламент: няма ли да е по-добре, щом е такъв зор да се правят козметични промени, да се извършат до края на това Народно събрание?

Няма кой да отговори.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране