02.08.2016 | 13:31
Пловдив блокира сделката на Георги Гергов за Панаира
Общинският съвет не прие държавните акции

Общинският съвет отказва да приеме 20% от държавните акции в „Международен панаир Пловдив“ АД, които безвъзмездно са дадени на Пловдив с решение на правителството.

На 27 юли кабинетът прехвърли безвъзмездно на общините Пловдив и Варна собствеността върху притежаваните от държавата акции от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД. Община Пловдив получава 11 607 385 акции, представляващи 20,63 на сто от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД, а община Варна – 16 314 400 акции, които са 29 на сто от капитала на дружеството.

Общинарите в Пловдив се обединиха около становището, че няма да приемат държавните акции за 11 млн. лева, само представителите на БСП не приеха решението.

Според местния парламент разпределението на акциите е направено по предложение на министъра на икономиката Божидар Лукарски, без да е съгласувано с община Пловдив. „Съмненията са, че зад това дарение се крие нечиста сделка – впоследствие община Варна да прехвърли своите 29%  на мажоритарния собственик на панаира Георги Гергов, а бизнесменът в замяна ще отстъпи на общината имот в центъра на града. От години там е дупка заради археологическите разкопки“, каза зам.-кметът Розалин Петков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране