21.11.2016 | 0:08
Пловдив е “черно-бял”
15-годишен стана най-младият дебютант в Първа лига

Локо спечели “Битката за Пловдив”, след като победи уверено Ботев с 2:0 в мач от XIV кръг на Първа лига. На “Лаута” точни бяха Мартин Камбуров (17) и Парвиз Умарбаев (68), който всъщност заби един от головете на сезона. Узбекистанецът прониза Георги Георгиев с плътен удар по диагонала от около 20 м. Топката бе изчистена след центриране от корнер, а Умарбаев шутира директно без подготовка.

Срещата бе историческа за българския футбол, след като играчът на “смърфовете” Ияд Хамуд стана най-младият дебютант в историята на Първа лига. Атакуващият футболист даже започна като титуляр и бе заменен на полувремето от Умарбаев. Тази седмица той ще навърши 15 г. и четири месеца. Хамуд е роден на 24 юли 2001 г. До момента първото място се държеше от юношата на Левски Антонио Вутов, който дебютира през пролетта на 2012-а на 15 години и 307 дни. Тогава той подобри постижението на легендата Георги Соколов от далечната 1957 г.

Хамуд е с двойно гражданство, след като баща му е ливанец, а майка му българка. На “Лаута” младокът не бе безучастен и асистира за гола на Камбуров, който се разписа със задна ножица през двама защитници на Ботев. В грешник за “канарите” се превърна капитанът им Тодор Неделев (74), който профука дузпа. В края Радослав Терзиев остави Ботев с 10 души, след като бе изгонен от Николай Йорданов за два жълти картона. Това беше 104-ата битка за Пловдив. За Локо победата е под №38, равенствата остават 29, а победите за Ботев са 37. Головата разлика набъбна до 128:124 в полза на “смърфовете”.

“Показахме, че можем да играем футбол, но искам повече от състезателите. Винаги съм бил на мнение, че за футболистите няма възраст. Който покаже желание и старание, че може да бъде на терена, ще играе. Хамуд се справи с напрежението. Зависи от момчето и нашата работа докъде ще се развие. Смятам, че той е надраснал своето поколение”, каза треньорът на Локо Едуард Ераносян, за когото това беше 50-а победа в елита.

“Противникът има опит и това му помогна да спечели, без да има някакво изразено преимущество. Отстъпихме в самочувствието, в боравенето с топката. В дербито винаги има повече нерви, брак и по-малко футбол. Трябваше да изиграем този мач за феновете. Нека продължават да поддържат своите любимци, тяхната подкрепа е важна”, обяви треньорът на Ботев Николай Киров.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране