16.03.2016 | 0:01
Почина народната певица Любка Рондова
Тя си отиде на 79-годишна възраст

Любка Рондова изпълни една апостолска роля, благодарение на нейните песни хората научиха къде се намира Костур. Това казва пред БГНЕС Коста Влахов за голямата изпълнителка на македонски народни песни Любка Рондова.

Народната певица почина днес на 79-годишна възраст. Влахов, който е неин близък приятел и също роден в Егейска Македония, разказа за запознанството си с Рондова през 64-та година, когато се събирали в Македонския дом в София. „Тя беше много чаровен човек, много възпитана и се отличаваше с добър характер. Любка беше отворена към всички“, каза Влахов.

С песните си, с дейността си и непрекъснатите си изяви на подиумите Любка Рондова изпълни една апостолска роля, не само че каза кои сме, що сме, тя показа красотата и колорита на нашия език, добави той.

Коста Влахов има сходна съдба с тази на народната певица. Той е роден в село Дъмбени, Костурско, което е съседно на Шестово, откъдето родом е Рондова. И той като нея е от така наречените деца бежанци. По време на Гражданската война в Гърция /1946-1949/ много деца са изведени в страните от бившия социалистически лагер. Българчетата, като Влахов и Рондова, обаче биват изпращани по-надалеч в Румъния или Чехословакия /какъвто е техният случай/, а гърчетата в България. Едва след много години порасналите вече български деца успяват да се доберат до родна земя. Влахов има щастието да дойде в България още през 1952 г., докато Любка Рондова – чак през 1960 г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране