08.10.2023 | 21:57
Подарък от Фандъкова на изпроводяк – удължи концесията на „Софийска вода“ до 2034 г.
Цената на водата се вдига от 1 януари с над 22%

В последните дни на кметуването на Йорданка Фандъкова концесията на „Софийска вода“, която бе до края на 2025 г., бе удължена до 2034 г., съобщи „Капитал“ Решението беше взето първо от Столичния общински съвет (СОС) с гласовете на ГЕРБ-СДС и „Патриоти за София“. Оставаше само кметът да парафира удължаването, за да влезе то в сила. Фандъкова изчака решението на Върховния административен съд, с което бяха отхвърлени доводите на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) срещу удължаването на концесията. Сега тя упълномощи своя зам.-кмет по социалните дейности Албена Атанасова да подпише удължаването на договора с осем години.

Решението на СОС бе мотивирано на база становище на концесионера „Софийска вода“, че е бил нарушен икономическият баланс на концесията, както и нормата на възвращаемост на направените инвестиции в подобряване на ВиК-мрежата, новата пречиствателна станция и др.

От коалицията „Обединени за София“ (ПП-ДБ, „Спаси София“ „Екипа на София“) отчетоха това като бягане от отговорност от страна на кмета Фандъкова. Те разкритикуваха, че удължаването се случва само месец преди изборите, като в него се предвиждат по-високи сметки за софиянци. Предвидено е цената да се вдигне с 22.5% от 2024 г.

Към момента реалната комплексна цена на водата в София за 2022 г. и 2023 г., по която дружеството предоставя ВиК услуги, е 2.935 лв/куб.м. Предложеното поскъпване от 2024 г. с 22.5% означава, че цената ще бъде 3.595 лв/куб.м.

„Въпреки че през 2019 г. Фандъкова заяви, че концесията на водата не бива да се удължава след 2025 г., по предложение именно на съветници от ГЕРБ, такова решение беше гласувано в общинския съвет. Бягането от отговорност и неизпълнението на предизборните обещания ще ни коства над 500 млн. лв. гарантирана печалба за концесионера“, коментира Бонка Василева от „Обединени за София“, кандидат за общински съветник.

„Сегашният договор не трябва да се удължава най-малкото защото е подписван през 1999 г., в ерата „Софиянски“, когато София се разпродаде и ограби. Трябва или нов договор със защитни механизми за публичния интерес, или връщане на тази „златна кокошка“ в управление от общината. Независимо кое от тези две решения се вземе, то трябва да е на ново мнозинство в Общинския съвет и нов кмет с доверие, защото сегашният кмет доказано е абдикирал от управлението на града ни, а сегашното мнозинство извършва незаконни действия като за последно“, обяви при гласуването на доклада на ГЕРБ-СДС в СОС Иво Божков, сега кандидат за общински съветник от „Обединени за София“.

БСП е против удължаването на концесията, защото „водата на София трябва да се управлява от Столичната община, защото е жизненоважна система за града“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране