28.10.2016 | 21:05
“Политико” гръмна с нова версия за оставката на Кристалина – била в конфликт с шефа на кабинета на Юнкер
Гюнтер Йотингер ще поеме поста на българката

Германският еврокомисар Гюнтер Йотингер ще поема поста на Кристалина Георгиева, която по-рано днес подаде оставка, съобщи изданието “Политико”. Кристалина Георгиева отговаряше за бюджета на общността и по административните въпроси. Тя поема поста изпълнителен директор на Световната банка.

В момента Гюнтер Йотингер е еврокомисар по дигиталната политика.  Не е ясно обаче дали Йотингер ще бъде и зам-председател на Еврокомисията, каквато бе Кристалина Георгиева.

“Работата на Европейската комисия трябва да продължи“, заяви Жан-Клод Юнкер в писмено становище, в което изтъкна, че е приел оставката на Георгиева „с голямо съжаление“.

Междувременно източник до Еврокомисията разкри, че Георгиева е била силно разочарована от начина, по който институцията се отнася към такива предизвикателства като миграцията, Брекзит и висшите назначения. По-специално, каза източникът, Георгиева се противопоставяше на методите на работа на Мартин Селмайр който е шеф на администрацията на самия Юнкер. Георгиева е била недоволна и от неуспешния механизъм на консултиране при вземането на важни решения.

Източникът твърди, че Георгиева е смятала влиянието на Селмайр върху Еврокомисията за „отровно“ и тя е изгубила търпение още преди избора на генерален секретар на ООН.

Еврокомисар сподели през “Политико”, че Георгиева не е изразявала открито критиката си към Юнкер или Селмайр, но “от езика на тялото й” било ясно, че неудовлетворена.

Разногласията на Георгиева със Селмайр датират от пролетта на 2015 година, според източника от Еврокомисията. Тя го обвинявала, че се намесва в усилията й по управлението на 135-те млрд евро от инвестиционния план на Юнкер, което той правил чрез Европарламента и Европейския съвет. Георгиева била недоволна и от тежката му дума при назначенията в Еврокомисията.

Все пак в отговор на поздравлението на Селмайр Георгиева го окачестви в Туитър като „отличен партньор за работа през последните две години”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране