11.07.2016 | 11:02
Политолог: Проектът ДОСТ тръгна куцо от самото начало, намесата на Турция бе дразнеща и глупава
Сега отношенията между Турция и Русия се промениха и Местан доста увисна, коментира Александър Маринов
Александър Маринов

Проектът ДОСТ тръгна куцо от самото начало – много демонстративно, много изкуствено, с груба, ненужна чужда намеса. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ политологът Александър Маринов.„Това внушение, че зад новата партия стои турската държава и лично нейното ръководство, беше умишлено, натрапчиво, дразнещо и глупаво, защото цялата тази идея беше много конюнктурно замислена. И до ден днешен Местан се самоопределя като евроатлантик, радикален, краен. В онази ситуация това хвана дикиш. Сега отношенията между Турция и Русия се промениха и Местан доста увисна“, коментира Маринов.

„Просто той стана излишен. Спъна се в началото на своя старт“, добавя журналистката Валерия Велева. Според нея, четем повърхностно мотивите на съда.

„Магистратите намират противоречие между думите в документите и заявените дела на ДОСТ. Много ясно в мотивите на съдията се казва, че тази партия най-вероятно ще действа, ако не на верска или расова, то поне на етническа основа. Смятам, че съдийката много тънко е действала и се е опитала да удари Местан точно на базата, на която се смята, че той владее ситуацията“, коментира Велева.

„Не може един политически проект да тръгва с абсолютното вмешателство на чужда сила, няма значение коя е силата, с диктат на чужд посланик върху всички български институции и най-тежкото – с много силна, агресивна кампания по места върху българското население да се записват в тази партия“, добавя журналистката. По думите ѝ, на български граждани са предлагани бизнес, заплати, изнудвани са с роднините им в чужбина. „Този натиск е недопустим и е предмет на реакция на други институции“, посочи тя.

„Трябва да имаме нулева толерантност към всеки политически проект, който се афишира и разчита на нечия външна подкрепа, без значение каква е. Българската политика трябва да се прави от българи за българи“, каза още Александър Маринов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране