22.03.2016 | 0:01
Половината от сиренето и кашкавала са менте
Бизнесът предлага у нас да се забрани производството на имитиращи продукти

Половината от сиренето и кашкавала на пазара у нас са имитации, съобщиха от Асоциацията на млекопреработвателите в България. В тях има много малко мляко и предимно растителни мазнини. В част от сиренето например, съдържанието на вода стига до 70%, затова като го сложите във вода, то се разпада.

Потребителят може да е сигурен, че няма истинско сирене по 3-4 лева и кашкавал по 5-6 лева за килограм.  Фирми препакетират гауда и евтини сирена от Европа, които предлагат за български кашкавал. Това е стока, която няма къде да се продаде в Европа защото е с ниско качество или липсва пазар за нея заради руското ембарго. За да я изхвърлят, чуждите компании трябва да платят на екарисажи, затова предпочитат да я продадат на външни пазари.

Затова бизнесът предлага у нас да се забрани производството на имитиращи продукти, а сиренето и кашкавалът да се правят само от мляко.

Според информация на асоциацията мляко с несвойствени добавки, внос от Европа, е открито в мандрите при проверките на земеделското министерство и агенцията по безопасност на храните. Не можем да кажем дали става въпрос за сурово мляко или суровина, но то е използвано за производство на млечни продукти у нас, уточни той. От Агенцията по безопасност на храните потвърдиха, че са констатирали нарушения при проверките в мандрите, но резултатите ще бъдат обявени след приключването им.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране