09.03.2022 | 13:13
Полша шокира САЩ: Подарете вие нашите изтребители МИГ-29 на Украйна!
Зам.-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд изненадващо обяви, че полската оферта не била предварително консултирана с Вашингтон

Пентагонът отхвърли предложението на Полша да даде всички свои изтребители МиГ-29 на САЩ, за да могат да бъдат предадени на Украйна, съобщава “Франс прес”.

Причината е, че това “поражда сериозни опасения за НАТО”.  Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че това предложение поставя тревожната перспектива самолети, излитащи от база на САЩ и НАТО, да летят във въздушното пространство, оспорвано от Русия.

“Ние ще продължим да се консултираме с Полша и другите ни съюзници в НАТО по този въпрос и трудните логистични предизвикателства, които той представлява, но не смятаме, че предложението на Полша е състоятелно”, посочи той.

Евентуално решение за предоставяне на МиГ-овете би повишило морала на Украйна, тъй като руските атаки срещу градовете й задълбочават хуманитарната катастрофа. Това обаче би увеличило и рисковете от по-широкообхватва война.

Високопоставен американски дипломат призна, че изявлението на Полша е било изненада. Доколкото ми е известно, не е било предварително консултирано с нас, че планират да ни доставят тези самолети, отбеляза заместник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд.

Пред bTV бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова също заяви, че изпращането на изтребители на Украйна няма да се случи, тъй като това е било дадено да се разбере ясно от САЩ.

Украинските пилоти могат да летят на бившите съветски самолети, а с такива в НАТО разполагат само България, Полша и Словакия.

Преди седмица искането да дадем нашите МиГ-ове бе наречено от премиера Кирил Петков фалшива новина. Той отрече това да е било мотив за смяната на военния министър Стефан Янев, който категорично отказвал.

Вчера говорителката на Белия дом Джен Саки заяви, че САЩ нито пречат, нито блокират или разубеждават Полша да изпрати изтребители от съветско време на Украйна. Във видеоразговор с американски законодатели през уикенда украинският президент Володимир Зеленски отправи “отчаяна” молба към Съединените щати да помогнат на Киев да получи повече бойни самолети за борба с руските сили и да запази контрола над въздушното си пространство.

Първоначално САЩ изразиха склонност да подкрепят искането, съгласно което Полша ще изпрати изтребители от съветско време на Украйна и в замяна ще получи изтребители F-16 от Съединените щати.

Великобритания също заяви, че ще подкрепи Полша, ако реши да предостави изтребители на Украйна.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране