05.12.2015 | 11:37
Порше + сланина = съсипано здравеопазване
Ракия е имало преди Борисов, ракия ще има и след него
Борислав Михайлов

Тази сценка от „Неочаквана ваканция“ е култова в съзнанието на всеки българин. Великият Георги Калоянчев обяснява на останалите жандармеристи, че ракията е непреходна. „Ракия е имало преди нас, ракия ще има и след нас“, крещи старшията на подчинените и те мигат на парцали. Хващам се на бас, че никога не сте обръщали внимание, че сценарист на комедийния минисериал от соца е Иван Славков, зет на тогавашния комунистически вожд Тодор Живков.

Ако поне малко сте наясно с житие-битието на „Батето“, знаете, че беше тънък експерт по въпросите на ракията и всички останали високоградусни напитки (уискито беше неговата стихия, поглъщаше го с литри).  В този ред на мисли за произхода и развитието на актуалното българско слънце, което народът нарича съвсем закономерно Бат Бойко (учил се е от Тато, нали му беше бодигард и се възхищаваше на построеното от него), намирам известно противоречие в политическата му мисъл (простете!) и доктрина за развитието на нацията.

Дори обичаният от него тарикат, задържал се най-дълго време на кормилото на България в най-новата й история, беше хипер наясно, че на ракията не трябва да се посяга. На сланината пък – сакън! Със сланина най-вече са се изхранвали неговите другари-партизани (той никога не е бил в гората, но как да го обясниш на ревностните му почитатели – те грубо отказват да четат книги), а ракията ги е отпускала след поредната изнурителна акция срещу „монархо-фашизма“.

Разбирайте – ограбване на мандри на частни собственици, създали и работили върху тях без почивка, ден след ден, нахлуване в кметства и запалване на архива, за да бъде заметено кой е обикновен престъпник и за да не попадне под ударите на закона, се е писал „борец за народна свобода“. Намирам дори и пълна противоположност между пасторалните признания „ритах футбол със скъсани гуменки и ядях филия с мас“ и гръмливото днешно „който пие ракия, пуши цигари и яде сланина, няма други да му плащат лечението“.

Гневът на народния министър-председател (със зъби и нокти иска да изглежда такъв) ми стана още по-смешен и жалък, когато забръщолеви за стотиците българи, подкрепили протеста срещу винетките от 97 лева, излизайки на шосетата със своите мазни поршета. Дори да не шофирате, дори само да ходите по улиците на България, знаете колко автомобили от тази марка се движат из нея. Сигурно са 200, най-много. Може и да са 100, не ми се занимава да ги броя.

Едва ли харчат толкова много бензин, колкото кубовидните джипове „Мерцедес“ на Националната служба за охрана, които той обича да шофира сам. Всъщност, само когато идва на поредната пресконференция за рязане на лента на поредната отсечка, след два месеца подлежаща на дългосрочен ремонт. В „нормалните европейски“ страни такова изявление би довело до народна вихрушка, с последващо отнасяне в политическото небитие на този човек. Пример – френската кралица Мария-Антоанета призовала санкюлотите да ядат пасти, щом не им стигал хлябът.
По нейно време обаче пиарът е бил на неособено високо ниво. Хората са били на самите врати на двореца Тюйлери и нищо не можело да ги спре да нахлуят.

Днес е различно. Изведнъж се появи „микробус с непозната регистрация“ до летище София. Кой ще ти мисли за обидните и ругателни слова от министър-председателя, когато имаме нов враг!
Нямало бомба, имало бомба, в тъпия бус… Сутрешните блокове по телевизиите, размиващи мозъка на целокупния българин, работят по въпроса. „Включваме сега експертът по анти-тероризъм Еди-кой-си“… Обикновено въпросният експерт е блага комунистическа чичка, придобила средно образование в милиционерската школа в Пазарджик, удобно направила по време на прехода (извинете ме за термина) фирма „Детективски услуги, сигурност и доверие“.

Няма да ядете сланина! Води до инфаркти. До повишен холестерол. Така пречите на здравната реформа. Министърът се издъни, в началото го харесвахме, защото викаше против ДПС, а после стана ясно, че нищо не вдява от здравеопазване. И там свърши неговата компетентност.
Няма да пушите цигари! Макар че са дошли през границата без бандерол и със закрилата на митничарите, работещи за новата (и стара) политическа власт в България!

Няма да протестирате, защото всички вие, карате „Порше“, а искате ниски цени на винетките! Няма да правите ракия от май до ноември! Така сте европейци! Само се чудя защо следващия път, когато вегетарианецът, непиещият ракия и неядящият сланина падне за пореден път, ще го изберете с „голямо мнозинство заради ГЕРБ – видими разултати“.

Имах случай да говоря с хора от Странджата, които си варят ракия, откакто се помнят, и за тях това е не домашна дейност, а въпрос на чест. На новите законови изисквания за работа на казаните от май до ноември отговориха с благоразположеното „Ба, да ма фанат за к..а“. Ами тези хора от село Априлци? Които имат традиционен празник на ракията и сланината? Те как ще посрещнат народната радост, слънцето на България, каратиста и мразителя на поршета? Сигурно ще му намажат филия с мас. Да си припомни детството.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране