11.03.2016 | 20:39
Порцион за раздаване на дадености. Малоумник на разсъмване
Търпение, само търпение!

Виктор Николаев, НТВ: Мустафа Карадайъ ни гостува. На върха е в момента в Движението за права и свободи с още двама души, част от т.нар. триумвират, който управлява Движението.

…Започна спиране на обществени поръчки. Може това да е променило вашите традиционни желания и да са заменени с други. Как го оценявате?

Мустафа Карадайъ, ДПС: Не можах да разбера.

ВН: Ако е имало комфорт сред определена група в рамките на ДПС и в някакъв момент по отношение на обществените поръчки, този комфорт нарушен ли е вече?

МК: Не можах да разбера.

ВН: Порциите, порциите!

МК: Ако сме тръгнали да правим разни внушения, г-н Николаев, сутринта, имате това право. Да, аз ще ви изслушам, продължете с вашите внушения.

ВН: Въпросът е има ли промяна в разпределението на порциите, която промяна засяга по някакъв начин елита на ДПС, или няма промяна по отношение на порциите? Това е въпросът.

МК: Така. Продължете пак с внушенията. За да влезем в сериозния дебат.

ВН: Обществените поръчки засягат ли по някакъв начин ДПС или не?

МК: Колеги, може ли малко търпение, за да се опитам да отговоря, да стане ясно и на мен, и на вас, надявам се – и на вашите зрители. Нашите емоции, нашите предразсъдъци, включително и Иван Хаджийски ги оценя по начин, по който успелият човек все нещо е направил нередно, за да е успял. И ние му завиждаме, и той за нас е враг. Аз не споделям тази политика. Аз не споделям тази емоция. Аз не споделям тези усещания. Би било редно да бъде обратното. В България бизнес да не е мръсна дума. Бизнесмен да не е с представи, че е престъпник. Защо? Престъпниците – кой престъпник и кой не е – ги казва съдът. Ние сме демократична, правова…

Анна Цолова, НТВ: Ама поръчките са спрени.

МК: …Ние сме демократична правова държава. Бизнес не е мръсна дума.

ВН: Не е мръсна, разбира се, че не е мръсна.

АЦ: Има спрени поръчки със съмнения за корупция и мръсни интереси вътре в тия поръчки.

МК: И успелият човек не е задължително да бъде престъпник. От тази гледна точка нека да не правим тези внушения към българските граждани.

ВН: Вие направихте току-що връзката между думите престъпник, успял човек, обществени поръчки. Аз просто питах дали спрените обществени поръчки засягат ДПС по някакъв начин.

МК: Спрените обществени поръчки, г-н Николаев, ако имаме малко търпение, ще оценим кого засягат. Аз ще кажа, че засягат и вас, и мен персонално. Основната причина за спрените обществени поръчки би било редно да ни каже премиерът на Република България. Защо? Ние предполагаме, че тези спрени обществени поръчки са поради липса на пари. За да се върна на вашия въпрос за порциите, г-н Николаев, ако имате малко търпение, за да стигнем и до порциите, считам, че ще стане въпрос и за това, но ви моля за малко търпение.

АЦ: Г-н Борисов облича спирането на тези обществени поръчки като борба с корупцията.

МК: …Много е важно кой раздава порциите. Порциите, ако ги разглеждаме като дялове в едно разпределение, много е важно кой разпределя порциите, защото не са само оперативните програми, има и държавен бюджет… Парите, ако имат едно основно качество да не достигат, по-важният въпрос стои по следния начин: как се разпределят онези малко пари, за да бъдат възможно най-евтини и да бъдат в полза на хората.

АЦ: Засегната ли е партия ДПС от спрените поръчки?

МК: От тази гледна точка отговорът мисля, че стана ясен, но да го кажа с едно изречение. Засегната е цяла България, всички български граждани, включително и Мустафа Карадайъ, Ани Цолова, Виктор Николаев.

…Г-н Пеевски, ако е един добър бизнесмен в държавата, ние всички граждани на държавата и държавните институции би било редно да подкрепяме всеки един български гражданин, който може да прави бизнес, и все по-успешен да бъде бизнесът, само по този начин можем да подобрим жизнената среда в България и да развиваме България… И поздравявам г-н Пеевски, и не само г-н Пеевски, и всички онези български граждани, които имат дадености и могат да правят, и правят успешен бизнес в страната!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране