12.09.2016 | 0:01
Последните цигулки ще станат първи
Менталност и инструменталност

Даваме трибуна на отделни кандидати в кампанията абсолютно безпринципно и непоследователно – водим се единствено от естетически съображения. Който се изрази по-ярко, смело и с дръзновение в абсурда – него ще покажем на публиката и нему ще симпатизираме. Днес фокусираме вниманието си в старата приятелка на Таня Дончева – кандидат-президент, и Минчо Спасов – кандидат за вице.

***

Жени Марчева, bTV: Кой ще свири първа цигулка?

Татяна Дончева: Президентът.

ЖМ: Президентът, ха! Г-н Спасов, вие как така се навихте да сте втора цигулка?

Минчо Спасов: В политиката, когато е смесена двойка, би трябвало да бъде като в салсата: жената танцува, мъжът поддържа ритъма и я подкрепя.

ЖМ: А как сте в салсата, г-жо Дончева?

ТД: Не съм се пробвала.

ЖМ: Сега ще го направите обаче… Това се замислих – че при вас сякаш образът е огледален на това, което ни предлага БСП. Там първата цигулка е силният пол, ген. Радев, вицето му е Илияна Йотова, а вие обърнати.

ТД: Нека да тръгне кампанията. Може да се окаже, че и там… Външно е измамно впечатлението.

ЖМ: Че Илияна Йотова ще играе ролята на президента?

ТД: Илияна Йотова определено ще трябва да изсвири част от партитурите на първата цигулка, стоейки на мястото на втората, така че…

ЖМ: Защо?

ТД: Защото има много обективни дадености за това.

ЖМ: Като?

ТД: Ами някой трябва да говори. Някой трябва да говори като за кампания. И като влезете в кампания, ще видите, че ще трябва някой да говори. И този някой ще бъде човекът, който може да говори.

ЖМ: Преди няколко дни казахте, че кандидатурата на генерал Румен Радев е свързана с оръжейното лоби, зад което стои Първанов и т.н. Той обаче не ви остана длъжен. Каза, че много се забавлява на нещата, които говорите, и че според него вие свирите на разстроена цигулка. И това, което говорите, е категоричен пример за безотговорно политическо говорене.

ТД: Той е новак, може да говори каквото иска. Ако не може да разбере в каква ситуация са го вкарали, мисля, че не съм аз човекът, който трябва да го открехва, който трябва да му изяснява къде е попаднал и какво има около него. Ако е достатъчно интелигентен, той сам ще разбере – след време. Като една част от това време е и след кампанията. Ще разбере в какво са го поставили. Дали аз свиря на разстроена цигулка или не – има достатъчно доказателства, че аз съм човек с добър вкус и с добра инструменталност. А няма доказателства, че той има вкус, за да преценява.

ЖМ: Между впрочем любопитно ми е – ето и към вас, г-н Спасов – кого разпознавате като основен политически опонент в тази предстояща битка? ГЕРБ или БСП?

МС: Ами хората, включително и аз, вече трудно виждаме разликата между тези титулуващи се крайни противници. Виждате, че много често в БСП са най-едрите капиталисти. Виждаме, че заедно с ГЕРБ ходят на лов, заедно с ГЕРБ въртят бизнес. Така че размиването на лявото и на дясното означава, че тази парадигма отдавна е разрушена. В едни президентски избори би трябвало хората да знаят, че става дума за мажоритарен избор. Партиите са само инструментариум за издигане на личности. Хората трябва да гледат личностите. Трябва да гледат и това, което каза и г-жа Дончева. Трудно е, когато един новак – може би в летенето да е опитен, ние там не се месим – но в политическата атмосфера той е беззащитен. И може би ще се случат такива смешни ситуации, в които неговата подгласничка ще трябва да го изважда от смъртоносни лупинги.

1 коментар

  1. Василев каза:

    Когато свириш в голям оркестър,трудно можеш да разбереш кой свири фалшиво,но в случая,даже и един лаик в музикалното изкуство,може да разбере,че цигулката на Татяна е силно разстроена.Нейното участие в президентските избори на 06.11.16 година,е на принципа на Кубертен. Важно е да участваш на олимпийските игри,че си загубил не е беда,идват следващите…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране