01.05.2017 | 16:16
Посолството на САЩ си закри сметките във FIBANK
Отрязаха и нейната авиокомпания да лети до Америка

Сметките на посолството на САЩ в София във FIBANK са закрити. Новата обслужваща банка е ДСК. Това става ясно от официалната страница с визова информация, на която са публикувани платежни ордери за сумите, които кандидатите за американска виза трябва да внесат ако плащат по банков път.

От години сметките на американското посолство бяха в МКБ Юнионбанк . След като Първа инвестиционна банка придоби МКБ, сметките автоматично се преместиха в брендираната вече като FIBANK финансова институция. Но тази ситуация явно вече не устройва американците.

Междувременно ПИБ беше спасена от затваряне с държавни пари, а официалните стрес-тестове проведени от БНБ откриха капиталов недостиг от 200 млн. лева.  От банката твърдят, че недостигът от 200 милиона вече е покрит с печалбата за 2016 г. и обявиха, че ще търсят „стратегически инвеститор“, каквото и да означава това.

В последния си доклад за икономическите дисбаланси в Европа Европейската комисия обаче заявява, че не е убедена от банковите стрес-тестове проведени от БНБ, които „не отговарят изцяло на изискванията на препоръката (на Комисията б.ред)“ 

„Към някои институции обаче трябва да се подходи с особено внимание, като сред тях е една банка от системно значение“ – пише в доклада на ЕК, като се има предвид именно ПИБ.

Освен обявените данни от стрес-тестовете, съществуват и доклади на БНБ за състоянието на ПИБ от 2011 и 2014 г. В тях има информация за много по-сериозна капиталова дупка, която надхвърля един милиард лева. Такива са и стойностите засечени в проучванията на Биволъ на базата на данните за особените залози в Търговския регистър. Над 1,2 милиарда лева кредити е получил например кипърския безработен Георгиус Георгиу, който се оказва най-големия инвеститор в страната, а също и най-голям банков длъжник.

Авиокомпанията на Георгиус няма да лети до САЩ

Друг знак, че САЩ късат всякакви връзки с банката е фактът, че през март беше оповестен краят на плановете на компанията BH Air да пусне редовни полети до САЩ. В продължение на години рекламни съобщения за предстоящите директни полети на BH Air до Ню Йорк и Чикаго заливаха медиите на регулярни интервали, но мераците се оказаха ялови.

Официално американците са отрязали компанията, защото не отговаря на изискванията за сигурност, заяви пред BITelevision на 23 март т.г. представител на фирмата. По същото време посолството е закривало своите сметки във FIBANK.

BH Air се управлява от жената на Цеко Минев – Радка, а собствеността се дели между кипърската офшорка Mantovaco Limited, собственост на Георгиус и лихтенщайска фирма, на която пак Георгиус през 2016 г. е продал своя дял от компанията, притежаван чрез Wilcannia Limited. На името на BH-AIR се водят и двата частни джета, които обслужват ПИБ. Става дума за самолетите Gulfstream с кодове LZ-FIA и LZ-FIB.

Георгиус е свързано лице с основните акционери на банката Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев (агент „Камен“ от ДС). Фактически той служи за техен параван, тъй като Законът за кредитните институции забранява на собствениците да се обслужват директно с кредити надхвърлящи 10% собствения капитал на банката. В случая с получените от Георгиус кредити за 1,2 милиарда лв. надхвърлянето е над 200%, за което и БНБ и прокуратурата си затварят очите.

За американците обаче схемата с кредитирането на свързани лица е престъпна, както става ясно от анализ на посланик Джон Байърли изпратен във Вашингтон в секретна грама за банките – „гнили ябълки“ в България.

„Собствениците на някои български банки наливат пари в невъзвращаеми кредити, които остават в тежест на законните инвеститори и притежателите на сметки“.

„В най-тъмните сфери на престъпния свят…“

В доклада пише още, че „с единия крак ПИБ е стъпила в законния бизнес с търговия на дребно и е позната като една от най-агресивните и излъскани банки, едновременно със съществуването си в най-тъмните сфери на престъпния свят.“

Грамата на Байърли е от 2005 г., но данни за връзките на Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, т. нар. „Пибаджии„, със съвременния престъпен свят излязоха от записите #Яневагейт и от разследванията на Биволъ за откраднатите европейски милиони от румънската агенция APIA. Основно действащо лице в тази афера, разследвана от румънската антикорупционна прокуратура DNA, е шефката на фабриката за убийства „Килърите“ – Мила Георгиева. Тя е кредитирана от ПИБ, а Ивайло Мутафчиев лично й е продал апартамент.

При такива данни за преплитане на финансови и криминални интереси не е учудващо, че във Вашингтон са намерили основания да се махнат дискретно от банката и да порежат опитите да се легитимира нейното източване чрез бизнес, който е свързан с Америка.

В България FIBANK се ползва с прокурорски чадър, каквито и неопровержими данни да бъдат огласени за нейното източване. Стигна се дотам, че прокуратурата констатира изчезването на 80 милиона от банката в офшорни фирми на Георгиус, но реши, че няма щета за ПИБ и съответно отказа да образува досъдебно производство.

Към момента властта и БНБ продължават с хватки и манипулации да прикриват реалните данни за капиталовата дупка и източването на ПИБ. Ситуацията е като във вица за човека, чиято тъща починала, но той показвал нейния труп на прозореца, за да получава от пощальона нейната пенсия. Ходовете на САЩ обаче показват, че трупният мирис вече е стигнал до прозорците на „Козяк“ и е станал нетърпим. А американският пощальон „звъни винаги два пъти“. Веднъж си затваря сметките при банкстерите, втори път си затваря и въздушното пространство за тях.

Обновена на 29 април 2017 12:30

На редакционната поща се получи мейл с право на отговор от ПИБ, който гласи следното:

Посолството на САЩ никога не е имало сметки в Юнионбанк и впоследствие не е имало сметки във Fibank. Така че да се говори за затваряне на сметки не само е преувеличение, а е изопачаване на истината. Нещо повече, днес Fibank обяви своето сътрудничество със Citigroup Global Markets Limited, които са една от най-големите американски компании. Да напомним, че „Първа инвестиционна банка” АД работи в тясно сътрудничество с Bain&Co – една от двете най-големи американски консултантски компании и с Международната финансова корпорация (IFC) към Световната банка.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране