23.07.2023 | 11:49
ПП-ДБ предлагат националният ни празник да не е на 3 март, а на 24 май
Управляващата коалиция иска да ограничи служебните кабинети, въвежда се и индивидуална конституционна жалба

Битка с прокурорския произвол и феодализацията на местната власт – това са основните цели на проект за конституционни промени на ПП-ДБ. Десните представиха идеите си на специална пресконференция днес. Участва и гражданската „Инициатива Правосъдие за всеки“, с която обединението се консултира при изработването на поправките в основния закон.

Текстовете стъпват на едно по-широко политическо съгласие за посоката на конституционните изменения, започна първи съпредседателят на ДБ Христо Иванов. По думите му, проектът е резултат на дългогодишно усилие, съгласувано от десните през последните месеци на различни нива в парламента с колегите им от ГЕРБ-СДС и ДПС, като е налице „висока степен на консенсус“ между трите формации.

Той изреди няколко акцента в проекта:

– преструктуриране на съдебната власт – разделяне на Висшия съдебен съвет и ограничаване на безконтролната власт на главния прокурор;

– ограничаване на служебните кабинети;

– въвеждане на индивидуалната конституционна жалба;

– мандатност за кметовете на общини, за да се прекъсне тенденцията за феодализация на местната власт;

– да се запише в Конституцията, че 24 май е национален празник, не 3 март.

От ГЕРБ-СДС се очакват текстове, свързани с Инспектората на ВСС, съобщи Иванов.

Според съпредседателя на ПП Кирил Петков основното в промените е да се прекрати използването на прокуратурата като „бухалка“ и да се даде повече независимост на съдиите. Следващият акцент, посочи той, е да се изведе на преден план идеята, че България е дала просвета на голяма част от Европа – затова и отбелязването на 24 май.

Атанас Атанасов подчерта, че конституционните поправки ще се превърнат в основната задача на настоящия парламент. Той припомни, че Конституцията е била изработена в момент, когато бившите комунисти са доминирали във Великото Народно събрание и са оставили отпечатъка си върху някои нейни елементи – например, централизираното устройство на прокуратурата. Атанасов наблегна, че идеята за ограничаване на кметските мандати цели да бъдат приведени мажоритарните избори за кметове към също мажоритарния вот за президент – държавният глава има право на максимум два мандата, така трябва да бъде и с кметовете, смята десният политик.

Премиерът Николай Денков, който също се включи в пресконференцията, акцентира върху избора на 24 май за национален празник. Той смята, че това е датата, която може да обедини всички българи, а също така да ги поведе към бъдещото, защото отбелязва духовно постижение, което сме предали на други народи. Пълното наименование на празника ще бъде ден на българското слово, просвета и култура и на кирилицата.

4 коментара

  1. Анонимен каза:

    Ако нямаше 3 март днес нямаше да мислят тези индиведи за 24май за тационарен празник защото сред основанането на Гурската държава ще бехме към нея до днес,тия днешни (партньори)ще ни беха оставили там и днес държава с име България ще я учеха другите държави по историята.Ще имаха че до средата на 14 век имало държава с име България но са имали много чуждо поклонници и платени от вън като днес и сами са си помогнали тя да се затрие ,майкопродавници.Имало е ибрикчии в миналото има ги и днес каде се ог@зват на Господарите,силните на деня.

  2. Анонимен каза:

    Ако нямаше 3 март днес нямаше да мислят тези индиведи за 24май за тационарен празник защото сред основанането на Гурската държава ще бехме към нея до днес,тия днешни (партньори)ще ни беха оставили там и днес държава с име България ще я учеха другите държави по историята.Ще имеха че до средата на 14 век имало държава с име България но са имали много чуждо поклонници и платени от вън като днес и сами са си помогнали тя да се затрие ,майкопродавници.Имало е ибрикчии в миналото има ги и днес каде се ог@зват на Господарите,силните на деня.

  3. Анонимен каза:

    Като видиш тези убавци духовно колко са умни жалко за майка България.

  4. Анонимен каза:

    Като ги видиш тези убавци во парламенто духово колко са умни жалко за майка България.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране