05.04.2024 | 18:36
ПП-ДБ принуди Живко Коцев да се върне в МВР
Десните отиват на избори с "наше МВР"

Главният секретар на МВР Живко Коцев изненадващо си оттегли подадената преди два дни оставка. Той даде брифинг с премиера Николай Денков в Министерския съвет (МС). Коцев обясни, че през последните дни е бил подложен на натиск. Оставката му не била доброволен акт.

От думите му стана ясно, че той е в конфликт с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Коцев посочи като мотив да оттегли оставката си това, че кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев днес аргументира предложението си Стоянов да остане вътрешен министър в бъдещия служебен кабинет с това, че главният секретар се е оттеглил от поста си.

Николай Денков провел разговор с Живко Коцев. Оказало се, че подадената от него оставка е резултат от натиск от страна на вътрешния министър и „на много високопоставени лица в прокуратурата“.

 

Самият Коцев след това заяви, че оттегля оставката си. По думите му тя била подадена под огромен психологически, морален натиск. „Срещу мен седи сериозна „армия“, която желае да ме дискредитира като личност, като професионалист – мен и моите близки. От последните дни, от сряда насам не се спират със спекулациите и внушенията спрямо мен, спрямо моята личност. Очаквам в следващите дни тя да добие невиждани мащаби, да се разгърне в още по-голям спектър. Очаквам всичко. Освен това, днес забелязах, че моята оставка за напускане на системата на Министерството бе използвана като аргумент за оставането на Калин Стоянов на поста министър на вътрешните работи. Това обстоятелство ме ангажира и ме задължава, мой морален и професионален дълг е да се върна и да работя; да си изпълнявам служебните задължения. Защото тук не става вече въпрос само за мен като професионалист или като личност, а става въпрос за цялата държава, за всички български граждани, на които ние трябва да осигурим спокойствие, ред и стабилитет“, посочи още Живко Коцев.

Премиерът в оставка Николай Денков обясни, че е обсъдил ситуацията и с президента Румен Радев. Оказало се, че и държавният глава е провел разговор с Коцев.  „Президентът е информиран за това, което сега ви казвам и аз. И при това положение се разбрахме, че аз няма да придвижа процедурата по уволнението по същество, което се иска от г-н Коцев. Така че ви информирам, че няма да бъде придвижена тази процедура и президентът знае – той е съгласен, че при тези обстоятелства това не е редно“, посочи акад. Денков.

По повод информация, че Живко Коцев е имал разговор с изпълняващия функциите главен прокурор, преди да подаде оставка, той бе попитан дали това е вярно и оттам ли е дошъл прокурорският натиск спрямо него. Главният секретар обясни, че няма да влиза в подробности, но посочи, че „оставката не е мой личен акт“.

На 3 април обаче той бил поканен да съдейства във връзка с образувано наказателно производство. „Явих се в КОНПИ, в прокуратурата, след което на по-късен етап бяха извършени определени процесуални действия в служебното ми помещение и в дома ми. Но това, което се твърди за колосални финансови, парични средства и други нелепи твърдения не отговаря на истината“, добави Живко Коцев.  Според закона смяната на главния секретар на МВР може да се случи с акт на президента по предложение на Министерския съвет.

Днес Димитър Главчев обясни, че решението да остави Калин Стоянов като вътрешен министър било най-трудното. Припомняме, че в дните преди това от ПП-ДБ многократно обявиха, че нямат доверие на Стоянов и призоваха Главчев да не го предлага за поста. Зад вътрешния министър обаче стоят ГЕРБ и ДПС.

Президентът днес заяви, че до края на деня на 8 април кандидат-премиерът може да промени решението си и да предложи други хора за бъдещото служебно правителство. Димитър Главчев обаче посочи, че не вижда кой би могъл да го убеди да стори това.  Живко Коцев е бил предложен за главен секретар на МВР от съпредседателя на парламентарната група на ПП-ДБ Атанас Атанасов. Това посочи вчера Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ заяви и че се съгласил веднага и че Коцев бил професионалист. Припомняме, че назначението му се случи през септември 2023 г.

Така на практика човек на коалицията ПП-ДБ ще контролира изборния процес. След като е успяха да сменят министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, десни очевидно са принудили Живко Коцев да оттегли оставката си.  На предстоящите избори за НС и Европарламент ПП-ЗБ отиват с „наше МВР“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране