26.03.2024 | 10:46
ПП-ДБ ще издигнат ли Габриел за премиер? Ще нарушат ли отново Конституцията?
Попитайте психиатър, каза проф. Пламен Киров, след като му бе зададен въпроса дали може хората на Кирил Петков да дадат втория мандат на ГЕРБ

Не може някой да вземе вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство и да го даде на друг. Представяте ли си от ПП-ДБ да си водят Мария Габриел и тя да приеме от тяхно име втория проучвателен мандат? Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров.

„Видях, че тя си беше довела акад. Денков“, възрази обаче водещият Виктор Николаев. „Тя ли или той и Кирил Петков отидоха сами. Това беше нарушение на Конституцията“, подчерта пък проф Киров. Това е гротеска някаква и психиатри трябва да коментират, добави той.

„Според неофициална информация ПП-ДБ ще предоставят втория мандат на ГЕРБ, за да го попълни със свой премиер. Той лично ли трябва да отиде при президента, за да взема папката или техни представители могат да я получат и да я дадат на хората на Бойко Борисов?“, попита водещият.

„Едва ли аз съм най-добрият коментатор. Психиатър трябва да дойде и да ви каже“, изтъкна професорът.

На въпроса дали все пак може вторият мандат да се попълни от друг, той отговори с „не“ и обясни, че трябва парламентарната група на ПП-ДБ да посочи кандидата си за премиер. „Възможно е да е и от друга партия в парламента, но не е изключено и да не е изобщо депутат. Нужно е обаче да отговаря на условията за избиране на народен представител“, заяви експертът по конституционно право.

Според Конституцията Радев има право да избира само сред определени личности за следващ служебен премиер. Киров твърди, че няма да се стигне до ситуация, в която всички тези лица да откажат поста, тъй като сред тях има отговорни хора.

Той уточни, че за това дали изборите ще бъдат 2 в 1, или избирателите ще трябва да ходят до урните два пъти, зависи от политическите сили, които ще получат втория мандат, както и дали третият мандат ще бъде върнат веднага.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране