18.09.2015 | 0:02
Пращат 1000 военни на границата с Турция
Най-странното е, че никога не може да се предвиди в каква посока ще тръгне бежанската вълна, коментира Николай Ненчев

Заради увеличения миграционен натиск е задействан план, който предвижда поетапното разполагане на до 1000 военни по цялата граница с Турция. Главният секретар на МВР Георги Костов даде извънреден брифинг, на който обяви началото на плана. Действията били утвърдени от Бойко Борисов вчера сутринта. Колегите от армията ще извършват рутинна дейност по охрана на държавната граница заедно със сили на Гранична и Национална полиция, добави главният секретар на МВР.

Военният министър Николай Ненчев по-късно потвърди, че Министерството на отбраната има готовност да разположи до 1000 военнослужещи по българо-турската граница при нужда. Той обяви, че още вчера МО е изпратило над 50 човека допълнително. „Имаме готовност те да нараснат до 160 още в рамките на деня. От няколко дни има промяна на обстановката и най-странното е, че тази бежанска вълна никога не може да се предвиди точно в каква посока ще тръгне, тъй като ние не знаем предварително къде ще се струпат тези маси от хора и ако съответната страна реши да затвори границата, те се насочват към друга граница, естествено“, коментира министърът. Той увери, че министерството ще окаже съдействие на граничната
полиция.

По данни на граничната полиция засега няма сериозен миграционен натиск по българските граници. През последните дни вниманието е насочено към близо 1500 бежанци, които са се разположили в района на Одрин. Мнозинството от тях нямат намерение да се насочат към България, а към Гърция, откъдето искат да продължат към крайната си цел – Западна Европа.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова съобщи, че България ще настоява пред Брюксел на наша територия да бъдат приети сирийски семейства, сред които има религиозен баланс. Става въпрос за отговор на запитване от ЕК за това какви са предпочитанията на България за бежанците, които тя ще приеме в рамките на определената й квота. Министерството на труда и социалната политика и Съветът по интеграционна и миграционна политика са уточнили общите критерии за подбор на бежанците, които ще приемем по определената ни квота. Те ще бъдат внесени официално в ЕК от името на държавата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране