03.08.2017 | 20:31
Правителството бори ТЕРОРИЗЪМА с правописни грешки
И авторите на управленската програма, която ще повишава грамотността, се показаха неграмотни

Обезоръжаваща неграмотност по майчин език демонстрираха авторите на управленската програма на правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти за мандата 2017-2021.

Обемистият план как ще ни управляват в продължение на 4 години и как възнамеряват да ни подобрят живота, бе публикуван на сайта на МС. Сред основните приоритети в него е образованието, подобряване на качеството му и битката с неграмотността. Доказателство, че такава е отчайващо необходима, дадоха авторите на правителствената програма.

Те показаха странна привързаност към едно звучене от Татово време, когато бяхме свикнали да чуваме от най-големите първенци в държавата неграмотния изговор на съществителните от мъжки род, когато се членуват – като, например, „комунизъма“ и „социализъма“.

В духа на добрата стара управленска традиция и днешните управници влизат в капана на ненаучената граматика българския език. В раздела за обществения ред и сигурност управляващите те са записали, че приоритет ни е

Противодействие на ТЕРОРИЗЪМА, организираната престъпност и корупцията. Като цел под формулирания приоритет е посочено изречението: „Ефективно противодействие на ТЕРОРИЗЪМА, организираната престъпност и корупцията.

В същото време в раздела за образованието е записано, че ще провежда „решителна политика, насочена към ликвидиране на неграмотността  и  задължителното  образование…“. Очевидно управленците трябва да започнат ограмотяването от себе си или в най-добрия случай – от подчинените си чиновници.

Иначе в програмата има немного конкретика, а там, където е налице, в повечето случаи ни е добре известна още от предизборната кампания и програми на партиите от управленската коалиция.

И понеже сме на темата образование, в този раздел е записано още обявеното вчера намерение на МОН да прави предучилищната за четиригодишните задължителна и безплатна. Планира се промяна на принципа на делегираните бюджети, като те вече няма да зависят само от броя ученици.

Удвояване на учителските заплати до края на мандата, инвестици и ръст на бюджета за образование ежегодно е заложено още в управленската програма, която въвежда вече в документ една идея от миналата година, лансирана от шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. А именно

Тестове в училище за употреба на дрога с разрешение на мама и татко

Въвеждането на доброволни тестове за наркотици сред учениците ще бъде след предварително съгласие на родителите и ще се осъществява от МВР съвместно с МОН и МЗ, е записано в раздела за сигурността и вътрешния ред. Пак там са обещаните нови 1000 униформени полицаи, които ще бъдат назначавани, както и удвояване на обучаваните в Академията на МВР, където вече ще се приемат 2000 студенти.

Правим туристическа полиция в националните курорти

Данъци няма да се пипат, гоним влизане в Шенген и в Еврозоната, ще развиваме ядрена енергетика с удължаване на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ и построяване на нова атомна централа на площадката в Белене, но без участието на държавата. Тук е и мечтаният газов хъб „Балкан“. Правителството предвижда още да довърши изграждането на магистралите „Струма“ и „Хемус“, и да търси пари за АМ „Черно море“ и „Русе-Варна“.

Туризмът ни пък ще трябва да утвърждава България като целогодишна туристическа дестинация, а за да се спазват правилата и правата на потребителите, и да се обслужват културно, ще се прави и ново звено „Туристическа полиция“ в националните курорти. Пак с промени в закона ще създаваме „туристически инспекторат“, който ще има регионални структури. За поредна година ни се обещава да се намалят цените на „плажните принадлежности“, сиреч чадъри и шезлонги, което, въпреки заложените изисквания към концесионерите, това лято не се случи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране