17.09.2015 | 8:00
Правителството ще даде 60 млн. лв. за ремонт на НДК и „Бояна“
Дворецът и резиденцията бяха определени да приемат председателството на ЕС през 2018 г.

Правителството възнамерява да даде солидна сума за ремонта на НДК и резиденция „Бояна“, които вчера бяха определи като основни сгради, където ще се проведат събитията от българското председателство на ЕС. За НДК са предвидени 48 млн. лв., а за резиденцията, включително и за разположения в нея Национален исторически музей – 12 млн. лв. Това научи вчера „Сега“ от източници от Министерския съвет. Сумата е много висока на фона на прогнозите, че цялото председателство през втората половина на 2018 г. ще струва 60 млн. евро.

Засега все още не е ясна окончателната цена на председателството, тъй като тепърва се чака осем министерства да подадат информация колко заседания ще се проведат в техните ресори, какви служители ще им бъдат нужни, обучението им, наема на хотели, храна и коли. Планира се на територията на страната да се проведат между 150-200 събития – заседания, срещи, семинари, конференции и други мероприятия. Предложението за провеждане на събитията в НДК е направено от работна група, тъй като покрива критериите за провеждане на различните категории събития и със съответната хотелска и транспортна инфраструктура. Резиденция „Бояна“ пък отговаряла на изискванията за „комплексен конферентен център с хотелска и ресторантьорска част, подходящ за повечето събития на председателството и преимущество от гледна точка на сигурността“, обясниха от МС.

„Анализът и докладът на експертите, които наехме, показват, че и трите сгради се нуждаят от ремонт. Разчетите трябва да бъдат прецизни, за да не правим нещо излишно, но в същия момент да направим нещо качествено“, обяснява по време на вчерашното заседание регионалният министър Лиляна Павлова, става ясно от стенограмата на заседанието. В нея обаче липсва сумата, на която се очаква да възлезе ремонтът, въпреки че е била споделена пред министрите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране