28.09.2016 | 11:06
Правителството смени Бокова с Кристалина Георгиева
Премиерът обяви, че след днешното решение може да се очакват тежки компроматни войни

Премиерът Бойко Борисов обяви, че издига кандидатурата на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН.

Тя ще смени досегашната кандидатура от българска страна на Ирина Бокова, която в момента оглавява ЮНЕСКО:

„Ирина Бокова действително положи много усилия. Искахме да видим какви ще са резултатите от последното гласуване на 26-и септември. Резултатът е с едно място надолу и сме изпреварени от доста страни и в това число и жени. Заради негласните нагласи, които има там, е хубаво кандидатът да е жена и от Източна Европа. Считаме, че Кристалина Георгиева ще е по-успешна кандидатура“, заяви още Борисов.

Във връзка с решението, премиерът коментира, че „може да се очакват тежки компроматни войни“.

„Трябва да благодарим за представянето до момента на нашия кандидат, но трябва да подходим отговорно, да вземем решение за прехвърляне на подкрепата на българското правителство към г-жа Кристалина Георгиева“, заяви министърът на външните работи Даниел Митов.

Само преди ден самата Бокова говори по темата пред „24 часа“ като обясни, че „не виждам сериозна причина да се оттегля. Никой от другите кандидати, дори и тези с по-лоши резултати, не го правят, защото истинското състезание тепърва предстои“.

Преди по-малко от седмица пък самата 63-годишна Кристалина Георгиева, която е икономист и еврокомисар по бюджет намекна, че остава в надпреварата за генерален секретар на ООН. Изказването й беше направено на форум, организиран от Международния институт за мир:

„Поласкана съм от това, че много хора ме окуражават да се кандидатирам”, заяви Георгиева по време на речта си.

Тогава тя остави топката в ръцете на българското правителство. Самата Ирина Бокова получи 6 гласа „насърчавам“, 7 „не насърчаваме“ и 2 „без мнение“ при последното гласуване. Първи в надпреварата продължава да е бившият португалски премиер Антониу Гутериш. Следващият вот ще е на 9 октомври.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране