12.08.2016 | 19:47
Предай предателя, да е мирно селото. После Отечеството на Борисов му е най-мил Реджеп Ердоган
Лесно нема

Бойко Борисов, България: …В тази ситуация ние сме изправени пред една огромна криза между Турция и ЕС, криза, която всеки ден или някой от европейските ми колеги или лидери, или турският президент, или премиер, или външен министър си отправят най-тежки закани, публични. Канцлерът на Австрия казва: “Никаква Турция, да се развали споразумението”, това го казват и от Вишеградската четворка и кой ли не, само че историята показва, че обикновено Османската империя отива до Австрия, там тапата вече ги спира, жертва на това обаче стават Балканите. Аз съм изключително притеснен за това, което може да очаква България и ние сме задължени, не казвам, за да не им дам допълнителен повод, че това е било движещото, когато институциите са работили и са взимали такива решения, но ние с Турция в момента трябва да се опитаме да градим възможно най-добри отношения.

Виктор Николаев, НТВ: С цената на какво?

ББ: С цената на, ако трябва, на всички да ни вземат главите, но ние мигрантската вълна не трябва да я допуснем да влезе в България.

ВН: Имало ли е такова условие от турска страна, или ние подозираме предварително, че то е дефинитивно налично, че дайте ни предателя (Бююк) или стигаме до Австрия, образно казано, поне като бежански поток, има ли такова условие?

ББ: Ние се фиксираме само върху един от 25 хиляди случая (25 000 човека са върнати от турската граница обратно в Турция; премиерът сравнява предаването на гюлениста Бююк с тези движения по границата – б.р.).

ВН: Тук не е случайно изказването на турския външен министър, който казва, ще го поискам и ще го вземем.

ББ: Не е случайно, но това е един от 25 хиляди случая. Аз съм възложил проверка на госпожа Бъчварова, ще проверят, ще видят къде има пропуски, ако трябва да се накажат, да се уволнят, това тя ще го направи. (…)

ВН: Чуйте сега въпросите, които възникват заради бизнесмена Бююк, който е вече в ръцете на турските власти. В Гърция 8 военни с хеликоптер кацнаха в Александруполис и те все още са в Гърция…

ББ: Поканете госпожа Бъчварова и й задайте всичките тези въпроси.

ВН: Ердоган иска от САЩ самия Гюлен, САЩ не го предават, Матео Ренци реагира много остро на реплика на Ердоган заради това, че най-големият му син го разследват за пране на пари в Италия и казва: “Ние не сме анадолска държава, която политиците да казват на съда, ние сме правова държава”. Въпросът ми е, не сме ли по-лесни в този натиск, който очевидно от страна на Турция е насочен към нас, за да се върне въпросният предател.

ББ: Ни най-малко не сме по-лесни, просто сме страшно уязвими.

…И политическото решение – в случая няма никакво значение за мен кой стои отсреща в Турция, за мен е важно да запазим такива отношения, че умишлено те да не предизвикат тази вълна, а обратното – заедно да пазим границата. Това ми е жизненоважната задача, докато съм на този пост. Ако иска друг, да заповяда, да отиде да се разбере с Ердоган, да се разбере с всички останали и да види…

ВН: Какво значи “да заповяда”?

ББ: Не, защото те мислят, че е лесно. Те мислят, че това е игричка, това е лека работа, че това не изисква безсънни нощи, че това не изисква свръхнапрежение на психиката. (…)

ВН: Защо според вас Гърция не предава много по-пряко замесените в опита за преврат?

ББ: Ако пилотите им бяха в България с редовни документи, България също щеше да постъпи по този начин.

ВН: Проблемът не е в документите, а…

ББ: Ние имаме искания за други, които също не са предадени по никакъв начин. Тук поне това, което вчера разбрах от госпожа Бъчварова, е, че този човек…

ВН: Казвате, че ситуацията с пилотите е по-лека, така ли?

ББ: Разбира се, че е по-лека.

ВН: 8 военни пряко замесени в опита за преврат.

ББ: Разбира се, че е по-лека.

ВН: Защо?

ББ: Защото те имат документи, имат всичките си права. Тук на няколко пъти това, което повтарям, е казано, че въпросният човек не е имал документи, не е… Нека да не се впускам в детайли, защото не ги знам и всичките.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране