19.11.2019 | 11:20
Предложението за първият ден от болничните няма да се внася
"Абсолютно са прави хората и аз затова не се съгласих. Затова няма да го входирам“, обяви премиерът. Така и не става ясно той не е ли знаел за това предложение, не е ли бил на коалиционния съвет, за първи път ли го чува

Предложението първият ден от болничните да се плаща от работника няма да бъде внесено в Народното събрание, съобщи преди минути пред журналисти министър председателят Бойко Борисов, цитиран от БНР.

“Абсолютно са прави хората и аз затова не се съгласих. Затова няма да го входирам“, каза премиерът и продължи: „Да накажем истински болен да си плати той първия ден заради тарикатите. Хайде като сме нация, ако толкова искаме – демокрацията е хубаво нещо, но всички ние трябва да се борим за нея, да я подпомогнем. И медиите с разследвания и това (безпричинните болнични) да стане изключение, а не правило. Нетърпимостта в хората искам да я видя. Защото като се вземе такъм болничен, вземат от вашите пари, от нашите пари“.

„Ще обсъждаме в тристранката този проблем, свързан с болничните листове, с ТЕЛК-овете“, добави Бойко Борисов.

Така и не стана ясно той не е ли знаел за това предложение, не е ли бил на коалиционния съвет, за първи път ли го чува, откога точно не е съгласен.

Само преди 5 дена изненадващо бе обявено, че е имало заседание на коалиционния съвет на управляващите, на който било решено от 1 януари първият ден от болничните да не се заплаща, като мярка срещу фалшиви болнични, а от 1 юли минималната пенсия ще бъде вдигната ударно на 250 лв. Коалиционните партньори се били договорили и всички деца от 4 до 6-годишна възраст да посещават задължително детска градина, а таксите за маргинализираните групи да бъдат покривани от държавата.

Още на следващият ден Обединени патриоти и ГЕРБ се скараха кой точно е предложил историята с първия ден от болничните. После финансовият министър обяви, че решението е общо на коалиционните партньори и че спорещите лица изобщо не били на срещата. Работодателските организации подкрепиха предложението, а синдикатите заплашиха с национални протести.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране