06.07.2023 | 15:20
Пресцентърът на Гешев фабрикувал сигнали, за да се притискат “враговете”
Пиарите на прокуратурата фабрикували статии, които били изпращани до две определени медии, и след публикуването им, ставали повод прокуратурата да се самосезира

Пресслужбата на главния прокурор Иван Гешев е използвана като машина за образуване на преписки срещу припознатите като врагове от него. Тази публична тайна сподели пред Висшия съдебен съвет изпълняващият функциите главен прокурор след уволнението на Гешев Борислав Сарафов.

Сарафов разказа за “порочните практики, активирани от Гешев, особено в последния месец”, преди отстраняването му. Хората от пресслужбата на Гешев – общо 18 души, са писали сигнали от името на несъществуващи хора, които са били завеждани във върховната прокуратурата, за да може по тях да започне проверка. Другият начин да започне проверка е била от пресцентъра да се пишат статии, които били изпращани до две определени медии, и след публикуването им, ставали повод прокуратурата да се самосезира.

Това е очевидна тенденциозност, посочи Сарафов. Разбра се още, че че заради усещанията на бившия главен прокурор, че е имало натиск от политици върху шестимата от Прокурорската колегия на ВСС, внесли искане за уволнението му, е била образувана проверка по лично негово разпореждане.

Сарафов обясни, че през проверките членовете на съвета е можело да бъдат притискани с призовки, а също е било и повод Гешев да иска отвода им, когато се гласуваше уволнението им.

За всичко това Сарафов имал становището на директора на дирекция “Публична комуникация”. И.д. главният прокурор запази същият служител, назначен по времето на Гешев, начело на пресслужбата.

Четири преписки и дела са били образувани срещу членове на Прокурорската колегия, след като на 12 май внесоха първото предложение за предсрочното освобождаване на Гешев.

Огнян Дамянов например разказа за едната преписка, образувана за опит за принуда срещу магистрат, след брифинга на Гешев от 15 май, когато той разказа как е бил притискан да подаде оставка. “Служител от администрацията на главния прокурор, подчинена на главния прокурор, изготвя докладна записка на база пресконференция на главния прокурор, върху която докладна записка главният прокурор поставя резолюция за извършване на проверка от прокурори от ВКП, която е подчинена на главния прокурор”, каза Дамянов и допълни, че по тая преписка е получил призовка да се яви в прокуратурата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране