12.09.2016 | 20:11
Притеснения по посока на единението
Първа цигулка от втора позиция

Евродепутатът от БСП/ПЕС Илияна Йотова е кандидат за вицепрезидент на ген. Румен Радев. По думите на Таня Дончева обаче в двойката Радев/Йотова последната ще свири “първа цигулка от втора позиция”, тъй като в кампанията “някой ще трябва да говори” и този някой очевидно не е генералът. Йотова е автор на красивата фраза – “Г-н Борисов, не популиствайте излишно, много Ви моля!”.

А сега Йотова говори, ние си записваме.

***

Радио “Фокус”: Госпожо Йотова, вече казахте през вчерашния ден, че не очаквате да има лека кампания в битката за “Дондуков” 2. Една от причините, според Вас, е липсата на основен опонент в лицето на ГЕРБ. Кое точно Ви притеснява в тази посока?

Илияна Йотова: Не ме притеснява, но кампанията не може да има пълен и завършен вид, ако все още не знаем основния опонент от ПП ГЕРБ. Продължавам да смятам, че те все още нямат своето предложение и в крайна сметка всяка една партия има пълното право да обяви кандидатите, когато реши. Оттам нататък притесненията са ми в съвсем друга посока.

РФ: Каква е тя?

ИЙ: Аз действително смятах, че ще имаме достатъчно време, за да сблъскаме не просто личности, а хора с идеи. Да има ясни предложения затова как ще бъде изпълнена със съдържание президентската институция в следващите 5 г. (…) Оттам нататък какви са другите ми притеснения. Започнаха вече и първите интервюта на кандидатите за президенти. Всички, които говорят до този момент, с изключение на ген. Радев, констатират грешките на миналото. Връщат се назад, къде повече с по-голяма злоба, разбира се, винаги тя е насочена към техните собствени опоненти. Няма предложения, няма ясното желание да има единение на нацията, да има съединение… (…)

РФ: Да се върнем отново на кандидатпрезидентската кампания и липсата на основен опонент пред БСП в лицето на ГЕРБ. Как гледате на твърдението, че целта на този ход от тяхна страна е да измори останалите кандидати? Един подобен коментар излезе в пресата преди няколко дни, смятате ли наистина, че това е целта?

ИЙ: Не знам какво целят, но ако са го казали, това е твърде несериозно. Това означава да пренебрегваш българските избиратели.

РФ: Коментарът е на политолог, но въпросът е можем ли да приемем тази теза?

ИЙ: Уважавам всяко мнение на политолози и пак казвам – не искам да коментирам стратегията и тактиката на други партии. Те си имат своите аргументи за това, те си имат своите причини за това. Да има публичен дебат, е единственото нещо, което искам, и мисля, че това е желанието и на повечето политически фактори в страната и най-вече българските граждани, защото това е най-важното, а не просто някакви заядливи престрелки от различни страни, личностни нападки. (…) (…)Така че, затова казвам – нека да има дебат. Ако ПП ГЕРБ извади фигурите, в които самите те са убедени, и това са силни фигури, какво пречи те да участват в този дебат? Няма умора тук. Ако затворим кампанията, означава че крием нещо от хората, които трябва да избират.

РФ: Казвате, въпрос на силни фигури е в крайна сметка надпреварата за президентския пост. В тази връзка, смятате ли че би било проблем, че ген. Румен Радев – кандидатът за президент на БСП, не беше толкова познат на широката аудитория до момента?

ИЙ: Не бих казала, защото ние ще направим една много силна кампания. Ще се опитаме да стигнем буквално до всяко село и до всеки град. Кандидатурата на господин Радев е много силна кандидатура и това го признават и нашите политически опоненти. Фигурата на президента, такава каквато ние сме очертали, добре отговаря на профила на господин Радев… Човек, който знае как се печелят битки, човек който има стратегическо планиране, който е учил за това и който знае как да се отстояват национални интереси. Мисля, че го е доказал с биографията си.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране