24.11.2016 | 0:01
Прокуратурата няма да проверява дали Борисов е рекетирал Цветан Василев, циркът с министрите на РБ ще продължи
Скоро делото за КТБ щяло да бъде внесено в съда, премиерът Борисов можело да бъде разпитан
Сотир Цацаров

Прокуратурата няма да образува отделна проверка по твърденията на банкера Цветан Василев за това, че “дясната ръка” на премиера в оставка Бойко Борисов – Александър Сталийски, е взел за него стотици милиони с рекет, защото тези факти се изяснявали в рамките на разследването за източването на КТБ.

Това стана ясно от думите на говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова днес.

Според държавното обвинение единственото ново обстоятелство от интервюто на Василев пред Сашо Диков, излъчено в неделя по телевизия BiT, било това за отчисленията на част от плащанията на държавата по АЕЦ “Белене” към “котараците” на Бояна, както банкерът определя приближените на Борисов. В тази връзка вече бил разпитан енергийният бос Богомил Манчев, който отрекъл пред разследващите думите на Василев.

Според последните твърдения на банкера през 2010 г. той прехвърлил без пари 50% от собствеността на “Дунарит” на фирми, собственост на посочени от Сталийски лица. Срещу това банкерът получил обещание, че ще бъде закрилян от държавата. Само три години по-късно Цветан Василев откупил подарените дялове за 43 млн. лв. Този път банкерът показа и документи за прехвърляне на дяловете и откупуването им. Цветан Василев казва, че по същата схема са се “разиграли” и дяловете в друго предприятие от военния бранш – “Авионамс”. Банкерът обясни, че през 2012 г. авиоремонтният завод бил принуден да купи 6 хеликоптера, които стрували 8 млн лв., за 28 млн. лв..

Прокуратурата няма намерение да образува отделна проверка, например за търговия с влияние, тъй като по думите на Арнаудова тези сделки, за които говори Цветан Василев, са по делото “КТБ”. “Ако колегите от специализираната прокуратура преценят, че е абсолютно необходимо да извикат на разпит премиера Бойко Борисов, сигурна съм, че това ще се случи”, каза още Арнаудова.

И за пореден път заяви. че предложенията на Цветан Василев за видео-конферентна връзка, чрез която да даде показания, няма как да се случат по българския Наказателно-процесуален кодекс. Арнаудова отхвърли критиките, че колегите й не работят ефективно по разследването за източването на КТБ, повтаряйки, че скоро по делото ще бъде внесен обвинителен акт в съда, съдържащ десетки хиляди страници с доказателства. “Прокуратурата показва, че си върши работата – непрекъснато се повдигат обвинения на територията на цялата страна”, обобщи Арнаудова.

3 коментара

  1. Иван каза:

    Е какво да му проверява на този лъжец и мошеник. Ясно е че говори какви ли не неща с идеята само да произведе скандал и да отърве кожата.

  2. Ганчо каза:

    Аре бе! До кога ще се мотате и няма да арестувате този престъпник Василев???

  3. Весов каза:

    Главният прокурор на Република България,е защитник правата на всички българи,независимо от тяхната религия и партиен цвят. Г-н Цацаров,не подхождате ли избирателно към крупните престъпления,преди да сте се запознали в детайли с тяхната същност.Как ще подходите,ако между кориците с документи които Цв.Василев показа пред Сашо Диков в една телевизия,се окаже,че са първо автентични и второ пълни със съдържание обвиняващи важни персони в държавата ни?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране