17.09.2015 | 21:49
Прокуратурата обяви полицейски шефове за феодали
Населението в Асеновград и Първомай смятало за нормално срастването на МВР със силните на деня

Началниците на полицейските управления в Първомай и в Асеновград са прикривали престъпления и са били в близки отношения със силните на деня, обявиха апелативният и окръжният прокурор на Пловдив. На Васил Налбантов са повдигнати обвинения за неизпълнение на задължения по служба и вещно укривателство, а на Димчо Темелков – за това, че е помогнал на нарушител да се отърве. Обвинения са повдигнати и на Румен Дичев, зам.-шеф в полицията в Първомай. Според прокуратурата той също е помагал да се избегне наказание. Арестувани са и 10 души, чиито престъпления са били прикривани.

„Единият от фрапиращите случаи в Първомай е свързан с незаведена преписка за кражба на коне в близко село, заради което се стига до убийство на извършителя на посегателството срещу собствеността. Сблъскваме се с типичен пример как една ненавреме свършена работа от полицията повлича след себе си ново тежко престъпление“, обясни апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов. По думите му до убийството се е стигнало, след като полицията не завела и не обработила жалбата. Тогава собствениците на конете заявили, че ще покажат какво е възмездие. В Първомай се проверява и случай от 2012 г., когато син на местен бизнесмен катастрофирал пред свидетели в центъра на града, но за шофьор бил посочен друг човек и с помощта на полицията престъплението било прикрито. В замяна полицейският началник получил нова кола.

„Обект на проверка от страна на прокуратурата е преписка за покупката на пасище, превърнато в кариера край Първомай, извършване на лични справки от полицейски служители за криминално проявени лица и техни роднини и др.“, съобщиха от прокуратурата. Според окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов в случая е потулена кражба на 3 млн. лв. от незаконния добив.

В Асеновград се разследват редица случаи, в които полицията не е завеждала сигнали на граждани или пък не е налагала санкции за изтекли разрешителни за оръжия. Целта била да се вземе рушвет. Прикрита била и кражба на дизел, в замяна на което полицаите зареждали безплатно личните си коли. По думите на главния секретар на МВР Георги Костов на седмица полицията е отказвала да регистрира средно по 10 сигнала.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране