17.01.2018 | 13:20
Прокуратурата оневини ББР: БСП и фирмите на Георги Гергов не са свързани лица и заемите за тях са законни
“Независими” становища в защита на държавната банка дават бивш премиер и юрист със заем от нейния директор Билян Балев

Прокуратурата не установи нарушения по сигнала на Антикорупционния фонд (АКФ) за нарушения във връзка с отпуснатия от държавната Българска банка за развитие (ББР) кредит към фирми на бизнесмена и член на Изпълнителното бюро на БСП Георги Гергов и неговото семейство. Кредитите са в размер на 31.8 млн евро и са отпуснати в края на 2016 година в полза на “Международен панаир Пловдив” АД и свързаното със семейството на Георги Гергов “Слънчев ден резиденс” ЕАД.

Какво според СГП са “политически партии и свързани с тях лица”?

При прокурорската проверка ръководството на ББР е предоставило правни становища, според които по дефинициите на Търговския закон фирмите на семейството на Гергов и БСП (чийто член на управителен орган е той към момента на отпускането), не са свързани лица. “Фактическата свързаност на Георги Гергов с БСП е правно ирелевантна, защото той като физическо лице, член на политическа партия, не се явява кредитополучател”, се казва в прокурорското постановление. 

Според юристите на Антикорупционния фонд обаче приложимите дефиниции в случая са тези на закона за кредитните институции, които са много по-широки и отговорят на изричната забрана в устава за “кредитиране на политически партии и свързани с тях лица”. Прилагането на много по-тясното тълкуване на Търговския закон е манипулативно и не отговаря на съвсем ясното ограничение в устава на банката. Това ограничение поставя ясно преграда пред кредитиране на фирми на политици, което според сегашното решение на прокуратурата се оказва напълно легално, коментират от правния център на АКФ. 

(Според търговския регистър на 4 декември 2017г. влизат в сила изменения на устава на ББР, които са в духа на дадените на прокуратурата становища. В тях се уточнява ясно, че свързаните лица спрямо политически партии са само техните женски, младежки и други организации, създадени от самите политически партии) 

Две правни становища – и двете от политически обвързани юристи:

Едното правно становище, поръчано от ББР и предоставено на прокуратурата, е от проф. Огнян Герджиков, преподавател в правния факултет на Софийския университет и служебен премиер през 2017г, назначен от президента Румен Радев. Независимостта на такова становище обаче е изключително спорно от правна гледна точка, тъй като авторът е бил в качеството на служебен премиер между януари и май 2017 г. и негови министри са упражнявали директен контрол както на държавната банка, така и на дружеството, получател на кредитите. В този период са и част от правните действия, предмет на подадения сигнал. 

Другото предоставено на прокуратурата правно становище е от Росен Карадимов от същия факултет (бивш председател на младежката организация на БСП и съветник на премиера Станишев – б.ред) и то също е в полза на държавната банка. Интересното е, че във финансовите отчети на британската фирма FINNIVEST LLP (100% собственост на изпълнителния директор на банката към този момент Билян Балев) Карадимов е с отпуснат личен кредит в размер на 114 480 британски лири, което поставя под сериозен въпрос независимостта на даденото правно становище в полза на ББР. 

От изпратеното постановление за отказ не личи да има разпитани други освен сигналоподателите, а всички останали становища от ББР и дружеството кредитополучател са събрани писмено. 

Прокуратурата не е открила нарушения и в останалите точки от сигнала, включително във факта, че се отпуска кредит без “Международен пловдивски панаир” да има одобрени годишни финансови отчети, както и че липсва одобрението на общото събрание на дружеството при кредити в полза на трети лица, какъвто е случая с кредитите за “МПП”. 

От правния център на Антикорупционен фонд заявяват, че ще обжалват постановлението за отказ от образуване на досъдебно производство пред по-висша инстанция. “В една централизирана структура като прокуратурата трудно можем да очакваме намиране на достатъчно основания за образуване на досъдебно производство срещу лице, което публично е заявило близките си приятелски отношения с главния прокурор”, коментират юристите на правния център. 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране