11.05.2015 | 14:15
Прокуратурата пак внесе делото на Гриша Ганчев в спецсъда
Бизнесменът е обвинен като лидер на група за укриване на данъци и за заплаха на шеф на НАП

Специализираната прокуратура за втори път внесе в Наказателния спецсъд делото срещу ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев, по което той е обвинен, че е ръководил престъпна група за укриване на данъци, както и, че заплашил с убийство бившия шеф на НАП – Красимир Стефанов.

Футболният бос бе предаден на съд още в края на м.г., но магистратите върнаха делото на разследващите заради допуснати неясноти и процесуални нарушения. Според държавното обвинение Ганчев ръководил банда, укрила данъци за общо 711 580 лева. Като нейни членове са обвинени сина му Данаил, изпълнителните директори на “Литекс комерс” Милко Димитров и Емилия Станоева, предшественичката им Камелия Мирчева, Милко Талев, Ивайло Талев, Ичко Лозев, Красимира Гроцева и Тодор Симеонов.

Гриша Ганчев е привлечен към наказателна отговорност и за това, че склонил сина му Данаил Ганчев, Емилия Станоева и Милко Димитров да укрият въпросните данъци. Според прокуратурата футболният бос е действал като подбудител в престъпната схема, другите трима – като извършители, а останалите обвиняеми – като помагачи. Делото стигна до съда, след като защитата на самия Ганчев поиска през октомври м.г. то да бъде вкарано в съда или прекратено заради изтичането на 2-годишния срок. То започна в началото на май 2012 г., когато антимафиоти и данъчни нахлуха в офисите на “Литекс Комерс”.

Любопитен момент от акцията им, тематично кръстена “Захар”, бе, че част от служителите на ГДБОП бяха дошли с джипове “Грейт уол”, които Ганчев бе предоставил на МВР, след като заедно с премиера Бойко Борисов заедно откриха завода му за сглобяване на автомобили край Ловеч. Първоначално от спецпрокуратурата обявиха, че Гриша Ганчев не е участвал в престъпната схема за продажба на големи количества неосчетоводена захар от заводите на “Литекс Комерс” в Бургас и Девня. При старта на разследването за бос на групата се смяташе близкият до компанията, но не и неин служител, Милко Талев.

Според тезата, която държавното обвинение поддържаше пред спецсъда при разглеждането на мерките за неотклонение на обвиняемите, основна роля в схемата заемат дружествата “Симек”, “Симек трейд” и “Офлайн филм”, които продавали захар от заводите на “Литекс комерс” в Бургас и Девня на реални купувачи. Милко Талев бил посредникът, който осигурявал транспорта на захарта от заводите до купувача. Количествата не се фактурирали, но им се издавали всички необходими документи, за да няма проблеми при превоза. После се унищожавали.

След като купувачите превеждали парите по сметка на “Симек” в “МКБ Юнион банк”, близък до Талев служител в банката му съобщавал за трансфера и той предавал информацията на един от тримата изпълнителни директори на “Литекс комерс”. После лично отивал да изтегли парите или пращал племенника си. В крайна сметка сумите били занасяни кеш на някого от директорите. По този начин се извършвали между 10 и 12 доставки месечно, от които се фактурирали едва по 1-2, смятат от спецпрокуратурата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране