19.05.2015 | 8:23
Прокуратурата подхвана кмета на Петрич
Вельо Илиев възлагал търгове без конкурс
Благоевградската окръжна прокуратура се самосезира и разпореди проверка на кмета на Петрич Вельо Илиев и на заместника му Христо Георгиев във връзка с възлагане на обществени поръчки без конкурс. В хода на проверката ще бъдат изискани всички документи, които се отнасят до възлагането и изпълнението на поръчките в общината.
Ще бъдат разпитани градоначалникът и неговият заместник, както и чиновници в кметството.Вчера на площада в града бяха подпалени чучела на Илиев и Георгиев. Протестиращи обвиниха кмета, че в последните седем години търговете се печелели само от приближени на неговия екип фирми. Обвиненията са съсредоточени най-вече върху зам.-кмета, който е баджанак на Илиев, а негов шурей е поел поръчка.
През 2007 година строежът на канализацията и водопровода в село Коларово бил даден без конкурс на фирми, приближени до зам.-кмета. Кметството нарочно разбивало големи поръчки и ги възлагало на повече фирми подизпълнители, за да се избегне конкурсът. Търговете били давани на фризьорски салон, баничарница и автосервиз.
От Пловдив, където кметът получи поредна награда за общината, коментира: „Не отричам шуробаджанащината при печеленето на обществени поръчки в Петрич. Тази баничарница и автосервиз са работили през 2007 година. Тези ремонти са в село Коларово – става въпрос за водопровод за 3000 лв. и канализация за 8000 лв. Показахме актовете, които са подписани от главния инженер на общината и от кмета на селото. Там поръчката е направена от кмета на селото. А парите са платени по банков път, а не на ръка. Владимир Заечки, който се оплаква, че от четири години нямал поръчка, е направил проекта за изграждане на депо за битови отпадъци за 7 млн. лв. Нещата не са такива, каквито ги представят. За развитието на промишлеността, Кирил Георгиев, който говореше, че промишлеността в Петрич е разбита, е един от приватизаторите на завод „Електроника”. Какво става сега с този бивш завод, нека да каже този протестър.”
Според Илиев двамата организатори на недоволството срещу него трябвало да седнат и да се разберат кой от тях е бил офицер от ДС и кой има тежко криминално досие в полицията.Междувременно ръководството на ГЕРБ – Ботевград, депозира „в знак на солидарност” молба за оставка пред ръководството на партията и обяви, че общинарите от формацията в града стават независими след прекратеното членство на кмета Георги Георгиев заради съмненията около имотното му състояние.
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране