03.05.2019 | 19:41
Прокуратурата погва Порожанов
Земеделският министър ще бъде проверяван и като шеф на фонда
Прокуратурата проверява министъра на земеделието Румен Порожанов, съобщиха от държавното обвинение.Измамите при къщите за гости се проверяват от прокуратурата съвместно с МВР и целта е да се установят именно нарушенията в работата на министъра и фонд „Земеделие”. Порожанов ще бъде проверяван и като шеф на фонда. Тази позиция той заемаше преди да оглави министерството.

Проверките на къщите за гости, финансирани от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, се извършват в рамките на правомощията на прокуратурата, възложени са на органите на МВР и не се осъществяват съвместно с Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), нито с Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ).

Това съобщи пресцентърът на прокуратурата във връзка с изказване на министъра на земеделието Румен Порожанов по-рано днес пред “Нова телевизия”, че “фонд “Земеделие” си е свършил работата, след като е разпоредил стопроцентови проверки на къщите за гости”.От прокуратурата припомнят, че на 23.04.2019 г. по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, на Главна дирекция “Национална полиция” – МВР са възложени проверки на всички проекти по мярка 311 “Разнообразяване към неземеделски дейности” по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007 г. – 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, с предмет – изграждане/модернизиране на туристически обекти – жилищни сгради (къщи) за гости.

Проверка е разпоредена и на всички проекти, по които са подпомагани разходи, свързани със закупуване на пътни превозни средства за неземеделски дейности, пряко свързани с дейността на бенефициентите.

Припомняме, вчера стана ясно, че Спецпрокуратурата се е заела с измамите с евросредства. Операцията се провежда съвместно с полицията и ДАНС на територията на София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране