16.02.2022 | 16:32
Фарс! Прокуратурата ще проверява и списък с имена от Бареков…
Кой активира бившия тв водещ?

Прокурори ще извършат проверка на имена от списък, изпратен до държавното обвинение от бившия евродепутат Николай Бареков. Това съобщи пресцентърът на прокуратурата.

Въпросният списък се появи като отговор на оставените при разследващите материали от премиера Кирил Петков. Той бе привикан на разпит след разговор с главния прокурор Иван Гешев, по време който бе попитал защо не се работи срещу определени хора. Министър-председателят занесе списък с 19 имена и информация за тях от публични източници – например медийни публикации. След това прокуратурата изпрати имената в МВР и поиска цялата налична информация за тях. Петков пък заяви, че е предал 19-те имена на 20-тия от списъка.

Дни по-късно Бареков бе пред Министерския съвет, а проявата му бе напоително отразена от ПИК. Той обясни, че първо в списъка било името на премиера Петков. Бившият евродепутат го определи като сламен човек и кукла на конци.

Със списъка на Бареков прокуратурата е действала по същия начин, става ясно от съобщението. Имената са изпратени в МВР и е поискана цялата налична за тези хора информация.

С цел установяване на обективната истина прокуратурата ще изиска от МВР и други компетентни органи на изпълнителната власт цялата налична информация спрямо лицата, обект на публикациите, и евентуално предприетите от органите действия спрямо тях, с цел упражняване правомощията на прокуратурата по повдигане на наказателна отговорност при събиране на достатъчно данни за извършено престъпление от лицата, сочени в предоставените материали“, пишат от прокуратурата.

В съобщението изрично се подчертава, че няма да се искат данни за президента Румен Радев. Самият Бареков ще бъде призован за снемане на обяснения.

Това е стара тактика, която използва кръгът около прокуратурата, доскоро представляван във властта от ДПС и ГЕРБ. В нея други хора/организации се обвиняват в престъпления, подобни на извършвани от бившите управляващи. Тази огледална защита в момента се вижда много добре и в изявленията на всички водещи фигури в ДПС, които се опитват да обяснят, че Иво Прокопиев е нещо като ксерокопие на Делян Пеевски – извършва същите неща, които депутатът от ДПС правеше, преди да бъде санкциониран по американския закон „Магнитски“ за мащабна корупция.

През 2014 г. прокуратурата съобщи, че е образувала досъдебно производство за финансирането на „България без цензура“ на Бареков. Въпреки разследвания, че парите за партията на Бареков са пристигали от КТБ първо в пликове, а после и в чували, нищо повече не беше обявено от прокуратурата по производството. То е на трупчета, а през това време Бареков е винаги на линия да подаде сигнал или да изиграе някой фарс.

Николай Бареков обезпечи медийното отразяване на прокурорската акция в Костинброд в навечерието на извънредните парламентарни избори през пролетта на 2013 г. и стана рупор на лансираната от държавното обвинение теза, че ГЕРБ е подготвяла фалшификация на изборите. Впоследствие се оказа, че подобни данни няма, а единственият обвинен за случая беше оправдан от съда. Заради изтичането на информация от разследването прокуратурата заяви, че ще образува проверка. Няколко месеца след това обаче обяви темата за приключена.

От материалите по делото КТБ срещу основния акционер в банката Цветан Василев стана ясно, че той е финансирал бившия водещ – и като физическо лице (със скрит заем от банката за 1 млн. лв. е купена къща в кв. Симеоново), и политическата му кампания (според показанията по делото парите са били давани първо в пликове, а накрая и в чувал). Въпреки това управляваната от настоящия евродепутат телевизия ТВ7 фалира със задължения за десетки милиони. Обвинение срещу Бареков не беше повдигнато никога. За сметка на това прокуратурата поиска имунитета като евродепутат на Елена Йончева заради това че КТБ е финансирала нейни филми. Разликата между двамата е, че Йончева е силно критична към Бойко Борисов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране