19.02.2016 | 0:01
Просто Цецо Конецо*. Достатъчно добри хамелеонови клонинги, когато излизат от основната си майка
Много е лесно да прехвърлиш пасивите на всички останали, а ти да вземеш активите...

Водещ, БНТ: Върху политическата стабилност на кабинета по някакъв начин тези решения (за спиране на обществени поръчки) биха ли се отразили?

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Стабилността днес е много ясна. Това, което имаме като осем парламентарно представени партии в българския парламент, показа, че има едно многообразие. Виждате колко е динамична ситуацията, дори част от тези, които формираме парламентарното мнозинство, вече се изразяват като единствената опозиция и във вчерашния дебат. Въпреки че ще подкрепят министър Москов. И съм убеден, че ще има много подобни политически нови явления в политическия клонинг, който може да бъде осъществен в българския политически живот. (…)

В-щ: Използвахте думата клонинг, на кого са клонинг тези нови политически проекти, които се появиха? Говоря за Лютви Местан, Радан Кънев, Георги Кадиев.

ЦЦ: Аз смятам, че хора, които са получили признанието да бъдат политици и са се възползвали от всички активи на политическия живот в страната, те представляват своите избиратели като такива, които са избирани. И мога да кажа, че не е лесно да правиш политически проект, особено пък от хора, които демонстрират поведение на едни достатъчно добри хамелеони и да разчитат, че нещо биха могли да направят. Защото българският гражданин той вече малко му омръзна и точно това предизвикателство, което има пред политическите партии, е да може системните партии да се доказват, да укрепват и да могат да противодействат на основни явления, които биха могли да правят някакви моментни спекулации, но не и да правят нещо, което да бъде в обществен интерес.

В-щ: Конкретно ако погледнем на тези проекти. И пак за думата клонинг. Клонинг на кого е проектът на Радан Кънев или на какво?

ЦЦ: Попитайте го него. Аз в момента дори не се старая да следя неговите изяви, защото виждам, че той е доста объркан в постоянните си ежедневни изказвания. За мен е важно, че имаме правителство с министър-председател Бойко Борисов, имаме коалиционни споразумение с Реформаторския блок, имаме парламентарна подкрепа, която получаваме и от АБВ, и от Патриотичния фронт, и за мен е важно да градим мостове, а не да противопоставяме както политическите сили, така също и политическите лица, които са в парламента.

В-щ: ДОСТ клонинг ли е на ДПС?

ЦЦ: В момента имаме декларирани намерения, но не бих казал, че би могло да се получи нещо по-различно от това, което се получи с партията на Касим Дал. Знаете, че когато беше направен разривът между Касим Дал и тогавашното ръководство на Движението за права и свободи, видяхте, че когато излизаш от основната си майка, няма как да можеш да направиш нещо по-различно, защото ти си имал възможността да го правиш дълги години и когато декларираш, че ще направиш нещо ново, въпросът е защо не си го направил досега. Много е лесно да прехвърлиш пасивите на всички останали, а ти да вземеш активите. Наблюдавахме го този процес и 2001 г., когато всъщност някои се отделиха от Съюза на демократичните сили или ОДС и направиха съответния проект, като казаха – ние оставяме пасивите на вас, ние сме вече тук новото, реформаторското, идейното, което ще върви напред и ще може да прави политики. Но видяхте, че и това всъщност не беше сериозният проект, който можеше да бъде част от развитието и бъдещето на страната.

(…) Аз мога да кажа, че когато ние учредявахме ПП ГЕРБ, имахме лидер в лицето на нашия премиер Бойко Борисов, който беше кмет на София… Това, което направихме тогава, е, че в рамките на 3-4 години в опозиция ние успяхме да изградим един смислен проект, с реална структура, с реални кадри, които могат да дадат едно ново лице в политиката. И смятам, че ГЕРБ доказа, че в последните 10 години е неизменно на първо място не затова, че обществото искаше да има нещо ново, а просто показахме, че можем действително да управляваме.

Цецо Конецо* e прякорът на Цв. Цв. от времето, когато разнасяше папки в МВР.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране