10.09.2015 | 0:02
Провал за борците
На световното четирима класици, сред които Иво Ангелов, не можаха да спечелят дори квота за Олимпиадата

Българските борци тотално се провалиха на световното първенство по борба в Лас Вегас, САЩ. Амбициите и целите бяха от четиримата ни участници в класическия стил Иво Ангелов (59 кг), Свилен Костадинов (71), Даниел Александров (80) и Любомир Димитров (130) да бъдат извоювани две квоти за Олимпийските игри в Рио де Жанейро, а също така да се спечелят и поне толкова медали.

Момчетата на Армен Назарян обаче не постигнаха нищо. Световният шампион от 2013 г. Ангелов стигна до 1/4-финал след 3 победи, но там се провали срещу Алмат Кебишпаев (Узб) с 3:4 т. Противникът му пък бе разгромен в следващата среща и перничанинът остана дори без възможност да се бори за квота.

“Не бях толкова концентриран в един момент и това ми коства победата срещу Кебишпаев. Аз си ходя и си говоря съвсем нормално, а съперника го изнасят двама човека, въпреки че ме е победител”, обяви Ангелов. Преди този мач Спортист №1 на България за 2013 г. изигра невероятна среща. Ангелов обърна Елмурат Тамурадов (Узб), след като губеше с 0:6 2 мин. преди края. Той стигна до равенството и с по-добро качество на точки продължи в топ 8. Преди това още в 23 сек. Тамурадов разкървави главата на нашенеца, а след това го спъна и получи 2 т., оспорвани моментално от Армен Назарян и след повторението правилно анулирани.

Другата ни надежда за квота и медал при най-тежките Любо Димитров направи невероятна глупост на 1/8-финалите, след като водеше след 2 минути със 7:0 срещу Ервин Карабайо (Вен), но бе туширан сензационно от много по-слабия противник.

Останалите двама участници Костадинов и Александров бяха победени още в квалификациите и приключиха участието си на световното след едва една среща. Костадинов (71) отстъпи с 2:5 от Даркан Баяахметов (Каз), а Александров с 3:6 от Олександър Шишман (Укр). В “Орлианс Арена бе дошъл и спортният министър Красен Кралев, който трябваше да гледа как българин ще се окичи с медал в този ден, но замисълът на федерацията по борба и спортното министерство се провали. Досега от класиците единствен квота за Олимпиадата взе Елис Гури (98).

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране