23.12.2023 | 22:55
Путин е готов да спре войната, ще обяви победа
Американските експерти допускат опит за заблуда от страна на руския лидер, руските - възможност предложението да се оттегли при успехи на Москва на бойното поле

Руският президент Владимир Путин е предал по дипломатически канали, че е готов за прекратяване на огъня в Укранйа, но при замразяване на конфликта в текущите граници.

Това пише „Ню Йорк таймс“, като се позовава на двама бивши високопоставени руски служители и събеседници от САЩ и други западни страни.Според медията посланието се отправя поне от септември. Така, отвъд яростното публично говорене за войната, Путин неофициално дава знак за „желание да обяви победа и да продължи“.

Да изглежда като победа

Зад увереността, която показва Кремъл публично, се крие желанието да се постигне споразумение за край, стига нещо да се представи като победа, продължава американското издание. В зависимост от страната, от която са събеседниците обаче, посланията са различни: американските допускат опит за заблуда от страна на руския лидер, руските – възможност предложението да се оттегли при успехи на Москва на бойното поле (както същото издание и редица наблюдатели отбелязват напоследък, Русия си връща инициативата в сраженията).

Африкански източник, посетил Русия през юни, смята друго: не че Путин искал да преговаря, просто може да иска да разполага с добре подготвен канал за „когато дойде времето“.

Путин „не е готов да отстъпи и метър“, казва един от източниците от Русия. Това предложение, казва друг американски, би запазило независимостта на Украйна, но с 20 процента от териториите ѝ (които Москва в момента владее) присъединени към Русия.

Едновременно с това, твърдят събеседници на изданието, Путин, макар и да говори за прекратяване на огъня, очаква по-конкретно предложение. А сега нито един украински политик не би се съгласил Русия да получи толкова територии.

Според американски длъжностни лица руският лидер е отправял предложение за спиране на огъня и през есента на 2022 г., когато украинските сили напредваха в отвоюването на части от Харковска и Херсонска област. И тогава се говорело за запазване на териториалното статукво. За подобно послание отпреди малко над година не е съобщавано досега.

Пред „Ню Йорк таймс“ прессекретарят на Путин Дмитрий Песков казва, че концептуално изложените тези са „неверни“. Русия щяла да приключи войната, когато постигне познатите (непроменени) цели – „демилитаризация“, „денацификация“ и неутрален статут на Украйна.

Още в първата година на войната руски представители същевременно са заявявали, че до овладяването на Донбас целите на „специалната военна операция“ (както Русия нарича войната) остават валидни и че завземането му (Украйна още контролира части от двете му области, Донецка и Луганска) е фокусът на инвазията, започнала на 24 февруари 2022 г.

В случая Путин вижда комбинация от фактори, правещи момента подходящ за споразумение: бойно поле, което извиква мисълта за патова ситуация; последиците от разочароващата украинска контраофанзива; отслабващата подкрепа на Запада (споровете около отпускането на десетки милиарди за нови помощи); отклоняването на вниманието покрай войната в Газа.

„Невъзможно да се спре“ войната

„Ню Йорк таймс“ разказва и че, независимо от обсъжданията и предложенията за преговори в първата година на войната, от страна на Путин подобен ход изглежда невъзможен. Зад публичното мълчание на Путин по-скоро се криела решителност, желание да се известява и за най-малката подробност около конфликта (провеждал според събеседник две видеоконференции на ден, за да научи всичко).

„Невъзможно е да се спре войната“, според един от събеседниците, разговарял с високопоставен руски военен представител.

Същевременно до края на лятото, след контраофанзивата на Украйна и бунта на бизнесмена Евгений Пригожин, ситуацията се обръщала в полза на Москва. Напрежението от отминалите месеци изчезнало, според киргизстанския премиер Акилбек Жапаров. Увереността на Путин растяла, а войната, отприщена от терористичната атака на Газа, променила още повече сметките му.

Така до западни представители достигали поне от септември сигнали, че Путин се интересувал от прекратяване на огъня – включително поради нежеланието капацитетът на армията да се обгята до краен предел, пише „Дневник“. Идеален момент да се представи статуквото като победа биха били президентските избори през март, според това схващане. Американски длъжностни лица смятат и че след тези промени Путин се е отказал от идеята, че украинският му колега Володимир Зеленски трябва да напусне властта. Дори спорната точка за влизането на Украйна в НАТО не би била препятствие пред бъдеща договореност, предвид че Москва не очаква Алиансът да приеме Киев в обозримо бъдеще.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране