08.07.2017 | 11:34
Путин е категоричният победител от срещата с Тръмп
Велик ден за руския президент, добър за американския, коментира Си Ен Ен безпрецедентната среща на двамата лидери в Хамбург

Коментарите след безпрецедентната среща на Владимир Путин и Доналд Тръмп единодушно сочат руския президент като победител от “двубоя” между двамата.

“Дори нищо кой знае колко съществено да не беше обсъждано, Путин вероятно може да смята за победа формата и тона на дългия си разговор с Тръмп”, пише “Гардиън”. Въпросът за намесата на Русия в изборите в САЩ беше повдигнат, но изглежда не е бил водещ в разговорите, продължава британското издание. Американският държавен секретар Рекс Тилърсън посочи, че Тръмп “е фокусиран върху това как да вървим напред, тъй като няма как да стигнем до разбирателство по този въпрос между двете страни”, докато руският му колега Сергей Лавров дори заяви, че Тръмп е казал на Путин, че приема твърденията, че няма руско вмешателство в изборите.

Лидерът на опозицията в Сената Чък Шумър определи като позорно твърдението на Тилърсън, че въпросът с руското вмешателство в изборите ще остане неразрешен. “Да се съгласяваме, че не можем да се съгласим по ФАКТИТЕ за нарушаването на нашия суверинитет е слабо”, заяви бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол.

“Велик ден за Путин, добър – за Тръмп”, коментира Си Ен Ен. За Путин срещата е по-голям успех, тъй като преди всичко той “иска да бъде приеман като основен играч на глобалната сцена и постигна точно това, като почнем от факта, че пред камерите Тръмп заяви, че е “чест” да се срещне с руския президен (човек, който според секретаря по отбраната Джеймс Матис е “заплаха за глобалния ред”), коментира американската телевизия.

Форматът на срещата – освен двамата президенти, на нея са присъствали единствено външните министри и двама преводачи, изключва “скептиците” в екипа на Тръмп по отношение на Русия, като съветникът по сигурността Хърбърт Макмастър и съветникът за Русия Фиона Хил, коментира още “Гардиън”. Руските медии наблягат на продължителността на срещата, която надхвърли 4 пъти предвидения половин час и виждат в нея знак за значимостта на Русия. Към средата на разговора Мелания Тръмп влязла в стаята да напомни на съпруга си, че има други ангажименти, но въпреки това срещата продължила още час, казва Тилърсън, цитиран от “Гардиън”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране