29.01.2017 | 8:32
Путин и Тръмп поговориха 45 минути
Президентите обсъдили ислямския тероризъм, Сирия и Украйна

Президентите на САЩ и Русия проведоха първия си работен телефонен разговор след избирането на Доналд Тръмп. Разговорът продължи около 45 минути. Кремъл уточни темите на разговора, но без подробности – Путин и Тръмп са си говорили по три основни теми – ислямския тероризъм, Сирия и Украйна.

Двамата президенти си обещаи да си сътрудничат по международни въпроси /израелски-палестинския конфликт, С.Корея, иранската ядрена програма/ и да правят това на равноправна основа. По време на разговорите станало дума и за санкциите на Запада към Русия.

Путин напомнил, че Русия 200 години е поддържала Америка, били са съюзници в двете световни войни и сега разглежда САЩ като важен партньор в борбата с международния тероризъм. Тръмп помолил Путин да предаде поздрави на руския народ и отбелязал, че американите симпатизират на Русия и нейните граждани.


Разговорът между Путин и Тръмп бележи рестартиране на отношенията между двете страни, смятат експерти. Телефонното обаждане бе приветствано от руски официални лица. Критиците на Путин във Вашингтон и Европа, обаче изразиха опасения, че Тръмп може да се откаже от ключовите ангажименти на САЩ, включително санкциите, наложени след анексията на Крим, в опит за подобряване на отношенията с Кремъл.
Тръмп обаче още в петък отхвърли вероятността санкциите да паднат скоро.
По-рано днес, Доналд Тръмп проведе разговори с германския канцлер Ангела Меркел и японския премиер Шиндзо Абе.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране