10.05.2017 | 0:01
Путин: Няма сила, която да покори Русия
В Деня на победата руският президент отново призова за международно сътрудничество в борбата с екстремизма

Няма, не е имало и няма да има сила, която да покори нашия народ. Това заяви руският държавен глава Владимир Путин в реч на Червения площад по случай Деня на победата.Путин напомни, че по време на Втората световна война “нацистите стовариха най-мощния удар върху Съветския съюз”. “Нашият народ се сражаваше на живот и смърт, защитавайки родината, и направи невъзможното – отблъсна назад кървавото колело на Втората световна война, изгони врага оттам, където той бе посмял да стъпи на наша земя, съкруши нацизма, сложи край на неговите зверства”, подчерта руският президент.

По думите му “чудовищната трагедия” на Втората световна война не била предотвратена заради разделението на водещите световни сили. “Това позволи на нацистите да си присвоят правото да решават съдбата на другите народни, да започнат най-жестоката и кървава война, да поробят и да поставят почти всички европейски страни на служба на своите смъртоносни цели”, подчерта Владимир Путин.

“Уроците от тази война ни карат да бъдем бдителни и въоръжените сили на Русия са способни да отблъснат всяка потенциална агресия”, продължи президентът, като подчерта, че “днес животът ни заставя да повишаваме нашия отбранителен потенциал”. Путин е убеден, че за ефективната борба с тероризма, екстремизма, неонацизма и другите заплахи е необходима консолидация на цялата международна общност. “Ние сме отворени за такова сътрудничество. Русия винаги ще бъде на страната на силите на мира, с тези, които избират пътя на равноправното партньорство, които отричат войната като нещо противоречащо на живота и човешката природа”, отбеляза руският президент.

“Триумфалната победа над тази страшна тоталитарна сила навеки ще остане в историята на човечеството като връх на тържеството на живота и разума над смъртта и варварството”, подчерта той. “Задължени сме да помним, че победата е постигната с цената на огромни жертви, че войната отне милиони животи”, заяви президентът.

По думите му колкото повече се отдалечаваме от събитията от Великата отечествена война, “толкова по-голяма е нашата отговорност пред бъдещите поколения”. “Ние сме задължени да им оставим стабилност и мир на планетата, да им предадем суровата, героична истина за Отечествената война, духа и смисъла на великата победа, за да могат нашите потомци също толкова силно да обичат Русия, а в народната памет навеки да остане поколението, което самоотвержено се сражаваше за родината и с чест отстоя нейната свобода и независимост”, изтъкна руският държавен глава.

“Чувстваме кръвно родство с поколението герои и победители. Обръщам се към тях: вие никога няма да се срамувате от нас! Руският войник и днес, както и във всички времена, е готов на подвиг и на саможертва в името на родината и своя народ”, отбеляза Владимир Путин. “Никога няма да забравим, че бащите ни, дядовците ни и прадядовците ни се биха и спечелиха свободата на Европа и дългоочаквания мир в света”, каза още той.Путин заяви, че Русия се гордее с войниците и офицерите, които достойно защитават страната по примера на ветераните от Отечествената война.

“Слава на народа победител! Честит Ден на победата! Ура!”, обърна се Путин към хилядите гости и участници в Парада на победата на Червения площад в Москва.

Вчера Русия отбеляза 72 години от разгрома на нацистка Германия и края на Втората световна война. В традиционния парад за 9 май участваха около 10 000 военнослужещи и 114 единици наземна бойна техника – “Армата”, “Бук-М2″, С-400,”Панцир-С1”, “Бумеранг”, “Тайфун”, “Курганец-25”, танкове Т-90, Т-72Б3, Т-14 “Армата”, ракетни комплекси “Ярс”, бронирани машини “Тигр” и други. За първи път на парада участва и арктическа въздушна дивизия със системи за зенитно-ракетна отбрана Тор-М2ДТ и “Панцир”-СА.

72 самолета и вертолета трябваше да прелетят над центъра на Москва, но от Министерството на отбраната на Русия съобщиха, цитирани от РТ и ТАСС, че авиацията няма да участва на

парада заради неблагоприятните метеорологични условия. По традиция на Червения площад бяха представени всички видове и родове войски. Тази година на парада взеха участие и руски пилоти, участвали в антитерористичната операция в Сирия.

Сред присъстващите официални лица бяха руският президент Владимир Путин, премиерът Дмитрий Медведев, представители на президентската администрация и правителството, чуждестранни гости и други. Традиционно парадът, който се провежда в центъра на Москва, стартира със съветската военно-патриотична песен “Свещена война” от Втората световна война, с която Русия символизира защитата на отечеството. Военнослужещи маршируваха под звуците на патриотичната песен, носейки двата символа на Русия – знамето на победата и знамето на Руската федерация.

Подобни паради се проведоха в десетки градове в Русия и по света, включително в Донецк и Луганск и в руската база “Хмеймим” в Сирия. Над 42 страни отбелязват края на Втората световна война през 1945 г. Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху поздрави руския президент със 72-та годишнина от Победата във Великата отечествена война, отбелязвайки подвига на съветския народ в борбата с нацизма. Това се казва в писмо, публикувано на официалната страница на израелското външно министерство в туитър. “Героичната победа на Червената армия завинаги ще бъде увековечена в историята на евреите като край на систематичното преследване и унищожаване на евреите в Европа и освобождаването на оцелелите от концентрационните лагери в Полша и Германия”, се казва в поздравителното послание.

“Трудно можем да си представим как би изглеждал светът днес, ако не беше невероятната жертва на руския народ. Днес милиони хора по цял свят се събират, за да отдадат почит на смелите мъже и жени, които се бореха за освобождаването на света от нацистката тирания”, отбелязва Нетаняху.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране