18.03.2024 | 9:47
Путин остава президент на Русия
Москва знае за присъствието на военнослужещи от страните от НАТО в Украйна

Руският президент Владимир Путин печели отново президентските избори в Русия. Той получава 85,13% от гласовете при 100% обработени протоколи в Москва, съобщава агенция ТАСС, като се позовава на информация от руската ЦИК. При 99,67% обработени протоколи в страната обаче Путин получава 87,32% от гласовете, а за Николай Харитонов са гласували едва 4,30 на сто от избирателите, пише руската информационна агенция.

„Избирателната активност е висока, защото хората дойдоха да формират вътрешна политическа консолидация, за да се движим напред. Тази сплотеност ни позволи да действаме ефективно и на фронтовата линия, и в икономиката, в развитието на хуманитарната сфера, в осъществяването на социални проекти”, заяви Владимир Путин, след като спечели изборите в Русия с исторически резултата – над 97% подкрепа.

„Имаме огромни планове за развитие. Хората го почувстваха в сърцата си. И дойдоха да създадат условията за развитие и укрепване на тяхната родина – Русия“, добави той, цитиран от Нова телевизия.

Досега никой след разпадането на Съветския съюз не е получавал толкова много. Русия полага допълнителни усилия да представи изборите като демократични.  По държавната телевизия подчертаха, че е имало международни наблюдатели. Същото каза и шефката на Избирателната комисия. Всъщност, всички разпознаваеми конкуренти на Путин бяха убити, починаха в затвора, излежават присъди или са в изгнание.

Дори двамата слабоизвестни кандидати, които се обявиха против войната в Украйна, не бяха допуснати до изборите. А международните наблюдатели, бяха от така наречените от властта в Кремъл „приятелски страни”.

„В бъдеще не е изключено да се стигне до пълномащабен конфликт между Русия и НАТО, но в такъв случай светът ще бъде на крачка от трета световна война, от която никой не е заинтересован”, каза Путин на пресконференция снощи в предизборния си щаб, предадоха ТАСС и БТА.

„Русия знае за присъствието на военнослужещи от страните от НАТО в Украйна”, каза той и допълни, че „те масово умират там”.

„Въоръжени военнослужещи на страни от НАТО присъстват там, ние знаем. Чуваме и френска реч там, и английска реч. В това няма нищо добро, преди всичко за тях, защото те умират там, и то масово“, каза Путин.

Той обърна внимание на факта, че френският президент Еманюел Макрон, който преди това направи изявления за евентуално изпращане на войски в Украйна, вече е успял да внесе „корекции” в позицията си.

„В смисъл, че този контингент ще има второстепенни функции, ще се занимава с обучение на военнослужещи в Украйна, ще обяснява как да се използва западната техника и някои други функции от този род”, каза руският президент и допълни, че „това не е много по-различно от това, което правят наемниците“.

По думите на Путин Франция би могла да изиграе роля не за изостряне на конфликта в Украйна, а за мирното му уреждане и тази възможност все още не е пропусната, предава още БТА.

Според руския държавен глава с агресивната си външнополитическа реторика френският президент Еманюел Макрон „иска да прикрие малко вътрешнополитическите проблеми”.

Путин обяви в речта си по случай победата на вота, че се е съгласил на сделка за размяна на затворници, включваща опозиционера Алексей Навални, съобщава бТВ.

Той уточни, че главно условие за размяната е щяло да бъде това Навални да не се връща в Русия.

Думите му потвърждават казаното от Политическият директор на Фондацията за борба с корупцията на Навални – Мария Певчих. Тя обяви преди две седмици, че била постигната сделка за размяна на Навални с руснак, осъден за убийство в Германия. По думите ѝ активистът е починал само няколко дни преди размяната да се осъществи.

Най-големият критик на Путин почина на 16 февруари в наказателна колония в Сибир.

Руският президент определи смъртта му като „тъжно събитие“. „Що се отнася до г-н Навални, да, той почина. Това винаги е тъжно събитие. Имали сме и други случаи на починали хора в центрове за задържане. Не се ли е случвало това и в Съединените щати?“, коментира  той.

Обстоятелствата около смъртта на Алексей Навални остават неизяснени. През 2020 г. имаше опит той да бъде отровен, но в Германия го спасиха. Въпреки това опозиционерът се върна в Русия и веднага беше арестуван.

Путин благодари на руснаците за това, че са гласували и са го подкрепили на изборите, които се очакваше да спечели с огромна преднина, информира БГНЕС.

„Искам да благодаря на гражданите на Русия, които дойдоха в избирателните секции и гласуваха”, заяви Путин, след като екзитполовете и първите резултати показаха, че е на път да получи 88% от гласовете.

Тъй като офанзивата в Украйна навлезе в третата си година, той изрази „специална благодарност към войниците, които изпълняват най-важната задача – да защитават руския народ”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране