23.10.2015 | 0:03
Путин: САЩ използваха Иран и ни излъгаха за ПРО
Русия ще промени до края на годината стратегията си за национална сигурност

Проблемът с иранската ядрена програма е решен, но САЩ продължават да изграждат своя противоракетен щит (ПРО). “Първите опити с ПРО в Европа тези дни показаха, че Вашингтон просто ни лъжеше”, заяви вчера руският президент Владимир Путин в реч пред международния дискусионен клуб “Валдай” в Сочи.

Под предлог за опасността от страна на Техеран бе разрушена глобалната система за сигурност, допълни той. “Военната сила си остава инструмент на международната политика, но тя трябва да се използва срещу световни заплахи като тероризма. Не може да се използват терористи, за да свалят неудобни режими, както показа ситуацията в Либия. Русия винаги ще се бори с тероризма под всякакви форми”, каза президентът. Той е сигурен, че руската военна помощ ще помогне на властите в Сирия и на кюрдското опълчение за унищожаване на екстремистите в лицето на “Ислямска държава” и Фронтът “Ал Нусра”.

Руският президент Владимир Путин е взел решение за внасяне на корекции в Стратегията за национална сигурност на страната, съобщи пресслужбата на Съвета за сигурност на Русия, цитирана от агенциите. “Президентът на Русия взе решение за осигуряване на приемственост на държавната политика в сферата за националната сигурност, както и системите на националните интереси и стратегическите национални приоритети”, се казва в съобщението. Уточнената редакция на документа трябва да бъде представена за разглеждане до края на годината. “При това участниците в заседанието изключиха изолацията на страната от външния свят, като отбелязаха, че активната външна политика, развитието на сътрудничеството с други държави, привличането на чужди инвестиции и технологии трябва да допълват собствените усилия по модернизация на икономиката и укрепването на националната сигурност на Руската федерация”, се казва още в съобщението.

Рейтингът на Путин е достигнал исторически максимум – почти 90%, сочат публикувани вчера данни от проучване на общественото мнение в Русия на държавния социологически център ВЦИОМ, съобщи ТАСС. Анализът сочи, че одобрението сред руснаците за дейността на Путин бележи нов рекорд от 89.9 на сто. Това надхвърля предишния максимум, регистриран през юни 2015 г. – 89.1%. Според експерти от ВЦИОМ новият още по-висок висок рейтинг на държавния глава е обусловен “на първо място от събитията в Сирия, въздушните удари на руската авиация срещу позициите на терористите”. Допитването обхваща 1600 души в 130 селища от Руската федерация; статистическата грешка е под 3.5 процента.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране