09.05.2016 | 12:53
Путин: Съветският народ донесе свободата на света
За първи път военните се усмихваха на парада на Победата в Москва

„Именно съветският народ донесе свободата на другите народи и именно от нашия войник нацистите получиха възмездие“. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на парада на 9 май в Москва, посветен на 71-годишнината от победата във Великата отечествена война. Главнокомандващият отдаде почит на  милионите жертви, които е дал бившият СССР, и заяви, че Великата отечествена война завинаги ще остане „свещен подвиг на народа“.

„Именно в това е нашата сила, увереност и достойнство. В този дан ние не крием своята гордост и сълзи“, каза още Путин. Той припомни, че тази година на 22 юни се навършват 75 години от началото на Великата отечествена война. „Тази война стана цяла епоха за нашата страна – епоха на тежки изпитания и загуби, на безпределна вяра в победата“, констатира президентът. Той подчерта, че днес светът се сблъсква с нова заплаха в лицето на тероризма. „Русия е готова да обедини усилията си с други държави, готови да работят над създаването на съвременна неблокова система за международна сигурност“, заяви Путин. Държавният глава призова да не се допуска „късогледа подкрепа на онези, които таят нови престъпни замисли“. В завършек президентът подчерта, че днешните руски войници са достойни наследници на бойците от Великата отечествена война.

парад-москва

парад-москва

В тазгодишния парад в Москва участваха около 10 000 военни, 71 самолета и вертолета и 135 единици бойна техника. За първи път на Червения площад крак набиваха жени военнослужещи, както и колона на неотдавна създадените Военно-космически сили.

Едно от основните отличия на парада на този 9 май станаха и широките усмивки на маршируващите бойци. „За първи път в историята войниците изглеждаха не като сурови защитници на отечеството, а като истински вежливи хора“, отбеляза военният експерт Виктор Мураховский,  цитиран от RNS. На парада бяха представени легендарният танк Т-34, бронираните автомобили „Тигър“ и БТР, създаден на базата на платформата „Курганец“.

На площада се появи и бъдещето на руското танково строене – „Армата“, както и зенитно-ракетните комплекси „Тор-М2У“ и „Бук-М2“. През сърцето на Москва преминаха още комплексите „Панцир-С“ и РС-24 „Ярс“, ракетните системи С-400 „Триумф“. В небето над столицата прелетяха вертолетите Ми-28Н „Нощен ловец“ и Ка-52 „Алигатор“, транспортните самолети Ил-76 МД-90А и Ан-124-100 „Руслан“.

След това въздушния парад продължиха бомбардировачите Ту-160 и Су-24М. Авиационната част на празника завършиха щурмовите самолети Су-25СМ. Почетен гост на парада беше президентът на Казахстан Нарсултан Назарбаев. Сред зрителите на Червения площад бе забелязан и американският режисьор Оливър Стоун.

Тази година руските власти похарчиха за провеждането на парада 210 млн. рубли или близо 3 млн. евро, което е четири пъти по-малко в сравнение с разходите през 2016 г., когато Русия отбеляза 70-годишнината от победата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране