18.12.2015 | 0:01
Путин удивен от позицията на България за „Южен поток“
За Русия е "почти невъзможно" да се разбере със сегашното турско ръководство, заяви президентът на ежегодната си пресконференция

Руският президент е удивен от позицията на българското правителство относно проекта „Южен поток“, която противоречи на интересите на страната. Това заяви самият той на годишната си пресконференция, която се проведе в Центъра по международна търговия в Москва. Путин „се отчете“ пред 1390 руски и чуждестранни журналисти. По данни на медиите към него са били зададени над 600 въпроса, а разговорът, проведен без ограничение в темите, продължи малко над 3 часа.

„Южен поток“ е бил подготвен като помощ за България, но страната го е отказала, подчерта руският президент. „Знаете нашата позиция. Ние бяхме готови да го реализираме, но просто не ни разрешиха. Първо Европейският парламент взе решение, че той не отговаря на европейските енергийни правила. След това Европейската комисия поиска от България да спре работа. Поставиха ни в глупаво положение. Не ни разрешиха да го направим. Мен ме удивлява безумната позиция на българското ръководство, което пренебрегна националните си интереси. Това са работни места, това са заплати, приходи на всички нива в бюджета. Щом е не, да е не в крайна сметка. И ние започнахме да говорим за „Турски поток“, подчерта Путин. В тази връзка той посочи, че след тази ситуация Москва иска писмени гаранции от Европейската комисия, че руските проекти ще бъдат реализирани.

В началото на пресконференцията Путин обърна внимание на актуалната икономическа обстановка в Русия. „Статистиката сочи, че руската икономика премина пика на кризата и проявява признаци на стабилизиране“, заяви Владимир Путин. По думите му правителството разчита на растеж на икономиката от 0,7 процента през 2016 г., 1,9 процента през 2017 г. и 2,4 процента през 2018 г. Путин призна необходимостта от коригиране на федералния бюджет за догодина заради спада на цените на енергоносителите. Според него цена от 50 долара за барел през 2016-а е прекалено оптимистичен сценарий.

35% от антикризисния план на правителството все още не са изпълнени, но въпреки това президентът изрази удовлетвореност от работата на правителството, като увери, че догодина няма да има смени в кабинета.

Путин добави, че златно-валутните резерви на страната са солидни. Той уточни, че те възлизат на 364 млрд. долара и допълни, че отливът на капитали се забавя, а бизнес активността в икономиката проявява признаци на стабилизиране. Путин посочи също, че в резултат на положителната работа на правителството безработицата е на равнище около 5,6 процента. Според него понижаването на външния дълг на страната е положителната страна на западните санкции срещу Русия, въведени заради ролята на Москва в украинската криза.

След икономическите коментари журналистите повдигнаха най-наболялата тема в последните дни – за кризата в отношенията с Турция. Руският президент определи като „враждебни“ действията на Анкара срещу сваления руски Су-24. „Ние вярваме, че действията на турските власти по отношение на сваления самолет не са приятелски, а враждебни“, каза руският лидер. Путин коментира инцидента доста емоционално: „Те свалиха военен самолет и загинаха хора. Възмутени сме, особено ако това е било нещастен случай и турските власти не са знаели , че това е руски самолет – тогава какво правиш в този случай? Хората загинаха! Вместо да вдигнеш телефона и да ми обясниш, вместо това те турските власти побягнаха към Брюксел с думите: „Стража, засегнати сме“. Те започнаха да се крият зад НАТО. А има ли нужда от НАТО? Оказа се, че не“, заяви Путин.

Въпреки това той заяви, че турският народ е приятел на Русия и контактите трябва да продължат.
В същото време руският президент отказа да дава оценки или да съветва „други лидери“, но посочи, че Русия е „почти невъзможно“ да се разбере със сегашното турско правителство.
„В Турция се извършва „пълзяща ислямизация, от която Ататюрк, навярно, би се обърнал в гроба“, подчерта Путин. Според него страната не е постигнала желаните цели, а само е влошила обстановката. Допускам, че Анкара е решила да докаже на САЩ и ЕС, че турците са „свои ислямисти“, добави още той.

В коментар по отношение на „Ислямска държава“ президентът защити тезата си, че групировката стои зад незаконна контрабанда с петрол.  Путин заяви също, че подкрепя инициативата на САЩ за подготовка на резолюция на Съвета за сигурност на ООН относно Сирия. „Ние в общи линии поддържаме инициативата на Съединените щати, включително и за подготовка на такава резолюция. С проект на тази резолюция в Москва специално пристигна държавният секретар на САЩ Джон Кери“, припомни той. В същото време Путин подчерта, че Русия никога няма да се съгласи някой отвън да налага на Сирия кой да я ръководи.

На за постоянна военна база в Сирия Путин отбеляза, че не е уверен, че Русия има нужда от такава. Той поясни, че наличието у Русия на ракети със среден обсег, изстрелвани от море или от въздуха, й позволява да оперира на големи разстояния, поради което може и да няма нужда от такава база в Сирия. Но той подчерта, че Русия ще продължи въздушните удари в Сирия, докато сирийската армия има нужда от тях.

На въпрос за военно присъствие на руски войски в Украйна Путин отговори, че Русия има в Източна Украйна хора, които изпълняват определени военни задачи, но не е разположила редовни войски там. По думите му Русия иска бързо уреждане на конфликта в Източна Украйна. Същевременно той призова украинското правителство бързо да одобри законодателство за произвеждане на местни избори, но посочи, че Киев нарочно се бави.

Във връзка с напрежението в руско- американските отношения Путин заяви, че Москва има готовност и желание да развива отношенията с Вашингтон, независимо кой е президент на САЩ. Но „трябва първо да разберем кой ще е той“ – новият американски лидер. „Посещението в Москва на държавния секретар на САЩ Джон Кери тази седмица показа, че общо взето и американската страна е готова да върви към съвместно решаване на въпросите, които може да бъдат решени само съвместно“, заяви Путин. „Това по принцип вече е разумна позиция, която сме подкрепяли и ще я подкрепяме“ и занапред“, увери той.

Попитан от журналист от телевизия НТВ за износа и транзита на газ през Украйна, Путин каза, че руската страна е готова за сътрудничество с Киев, ако украинците са готови да работят като партньорите по „Северен поток“.

Във връзка с напрежението между Москва и Тбилиси руският президент посочи, че Русия е готова да възстанови отношенията си с Грузия. „Русия вижда положителните сигнали от настоящето грузинско ръководство и ги приема“, отбеляза той, като подчерта, че Русия ще приеме всяко решение, което бъде взето от Грузия, Абхазия и Южна Осетия заедно. „Историческата вина за краха на Грузия е изцяло на бившото авантюристично ръководство на страната“, каза руският лидер. Според Путин, назначаването на Михаил Саакашвили за губернатор на Одеска област е шамар за украинския народ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране