01.05.2015 | 9:22
Работим до 2 май, за да си платим данъците
Изработваме средно по 226 млн. лв. за един календарен ден
През настоящата 2015 г. ще работим до 2 май, за да си платим данъците към държавата, са изчислили в Института за пазарна икономика.Това е денят, в който гражданите спират да работят за правителството и започват да работят за себе си.

Датата е фигуративна – показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано – ние я наричаме Ден на свобода от правителството, а по-света е известна като Tax Freedom Day, уточняват експертите.

Ако продължим със символичната сметка, то от 2-ри до 12-ти май данъкоплатците ще бъдат наглед “освободени” от работа за държавата, но практически това ще бъдат дни, които рано или късно ще трябва да бъдат отработени в полза на бюджета.

Тези 11 дни на своеобразна почивка характеризират бюджетния дефицит за 2015 г., посочват от ИПИ. Методологията за пресмятането на тази символична дата е сравнително проста – съпоставят се приходите в консолидирания бюджет на държавата (без помощите) спрямо БВП на страната.

Взимат се приходите, а не разходите, тъй като именно те показват какво се изземва от гражданите и бизнеса през текущата годината.   Помощите не се включват, тъй като те не идват директно от джобовете на българските данъкоплатци – основно това са европейски средства.

През 2015 г. българите ще изработят средно по 226 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания БВП, заложен в бюджет за 2015 година. Следователно през текущата година са необходими 121 дни, за да се изработят предвидените над 27 млрд. лв. национални приходи в бюджета. Дните за отработване се появяват заради заложения дефицит от близо 2,5 млрд. лв.

Данъчната тежест в България обаче е различна за отделните хора, като голямото бреме пада върху раменете на работещите българи, които изрядно плащат своите данъци – те плащат подоходни данъци, внасят осигуровки и потребяват повече, тоест пълнят хазната с ДДС и акцизи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране