25.09.2017 | 19:43
Радев даде на българите в САЩ куп безсмислени и комични заръки
Срещите с диаспората ни в Америка бяха акцент в посещението му, но президентът остави объркващи и неясни послания

Президентът Румен Радев заръча на сънародниците ни в САЩ куп неща – да пазят своя език и да не късат връзки с България, за да имат децата им българско самосъзнание, страната да се справи с корупцията и пр. Безсмисленият апел бе отправен на среща със сънародниците ни в Чикаго, с които Радев се срещна.

Срещите с диаспората ни в Америка бяха акцент в посещението му, но Радев остави комични, объркващи и неясни послания. Така например призивите за запазването на езика и съзнанието са повече от тривиални, те и сега се пазят сред многобройните читалища, школи и общности, които организират сънародниците ни. Изключително спорно е и предложението му за създаване на информационен регистър, в който да се впишат българи и български организации от чужбина.

От думите му се разбра, че вижда идеята като своеобразна борса на доброволен принцип за връзка между персонал и инвеститори, които реализират проекти у нас. Практиката сочи, че нито трудовите кадри, нито бизнесът имат потребност от такова посредничество. Отделно от това евентуален портал едва ли има нужда от съдействието на “редица институции”, както заяви Радев. И сега дипломатическите представителства поддържат връзки с хора и общности, които доброволно са им предоставили данните. Създаването на регистър е по силите на малък технически екип и при желание можеше да се случи през осемте месеца, откакто Радев е президент. По въпроса за корупцията президентът напомни, че Фьодор Достоевски е написал “Престъпление и наказание”, но у нас е валидна само първата част от името.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране