02.09.2020 | 10:30
Радев: Експертен кабинет ще бъде марионетка на ГЕРБ
ДПС поиска оставката и на правителството, и на президента

Със скандал започна новата сесия на Народното събрание. Депутатите от ГЕРБ демонстративно напуснаха пленарната зала на Народното събрание точно преди началото на словото на президента Румен Радев.

„Бягството няма да ви спаси от позор!“, възмутено извика Радев от трибуната подир напускащите парламентаристи. И огорчено допълни: „С това показвате, че истинският парламент е отвън. Разбира се, и аз не съм съвсем във възторг, че съм в Народното събрание при тази обстановка, но както мен, така и вас българските граждани са ни избрали, за да ги представляваме и да решаваме техните проблеми и най-малкото да се изслушваме.“

Пред полупразната зала държавният глава напомни, че в обръщение към парламента преди година е предупредил, че времето за промяна в страната неумолимо изтича и улицата може да помете статуквото.

„Ако Народното събрание бе упражнявало по-силен, пълноценен контрол върху изпълнителната власт, сега нямаше да има порочно изхарчени милиарди, мастити олигарси, пълни с валута шкафчета и пълни с гневни хора улици“, изтъкна той.

Радев обяви, че очаква от парламента да не влиза повече „в ролята на обслужващ персонал на министър-председателя“.

„Неграмотните упражнения за нова конституция и Велико Народно събрание (ВНС) имат за цел единствено спасяването на правителството. Това само удължава агонията. Не липсата на конституция и ВНС изкараха хората на улицата, а липсата на морал в управлението и корупцията. Българите ясно заявиха своята воля за незабавни оставки – на правителството и на главния прокурор, и честни избори. Тези оставки са неизбежни, защото хората излязоха от хипнозата на пропагандата, преодоляха страха и настояват за своето правото да живеят в нормална държава. И когато тези оставки станат факт, аз ви призовавам да прекратите всякакви опити на статуквото да се бетонира зад експертен кабинет, който няма да бъде нищо повече от марионетка на досегашната власт“, заяви президентът.

По думите му дебат за конституционни промени е необходим, но не и в този парламент. Той призова депутатите да бъдат на висотата на очакванията на обществеността и де предотвратят хаоса.

„Нямаме друг път освен оставка“, заключи Радев.

„Днешната криза е несравнима по своята дълбочина с никоя друга от началото на демокрацията.“ Тази тревожна констатация направи водачът на ДПС Мустафа Карадайъ. И изтъкна, че „ставаме свидетели на разпад на държавността“ заради войната между политиците и институциите.

Също като ГЕРБ, той открои като основен виновник държавния глава. „Вместо г-н Радев да влезе в ролята на обединител на нацията, той избра модела на конфронтацията, избра политическото противопоставяне. С действията си г-н Радев ерозира всички органи и институции, и държавността като цяло“, обяви Карадайъ.

Той поиска оставката на правителството и на президента. „Ако иска да се изяви като политик, има време да си регистрира партия и да се яви на изборите“, посъветва лидерът на ДПС държавния глава. А за следващото управление настоя, че трябва да бъде под формата на експертен кабинет.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране