29.03.2023 | 11:43
Радев контраатакува: При властването на Костов България бе разпродадена на безценица
Според президента, бившият премиер явно е забравил Конституцията

Костов явно е забравил Конституцията, но ние не сме забравили, че време на неговото властване България беше разпродадена на безценица. Българската позицията е ясна – няма да изпращаме оръжия за Украйна.

Така президентът Румен Радев коментира пред журналисти думите на бившия премиер Иван Костов, който заяви, че Радев е узурпирал властта с изказвания си по отношение на инициативата на Европейската агенция за отбрана за изпращане на боеприпаси на Украйна.

След като от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ заговориха за импийчмънт на Румен Радев, президентът обвини партиите в нарушаване на Конституцията със „системния им отказ да направят правителство“.

Президентът допълни, че партиите, а не той отдавна са излезли извън нормите на Конституцията със системния си отказ да съставят правителство. „Време е да има редовно правителство. Ясно е записано в Конституцията, че в противен случай трябва да има служебно правителство правителство, когато партиите не искат, не могат или ги е страх да съставят правителство.

Според него в момента имаме комбинация от всичко това.

„Не е толкова страшно да се понесе отговорност, служебното правителство показа че страната може да се управлява ефективно и по време на криза. Нещо повече – след решаването на редица важни проблеми и кризи, сега ще им бъде много по-лесно“, смята президентът.

Радев коментира и продължаващите бомбени заплахи, като обясни, че такива серии текат в цяла Европа и в САЩ. „Органите на реда правят всичко възможно а се установят източниците и да ги неутрализират. Няма реални заплахи нито за образователната система, нито за изборите“, смята държавният глава.

Попитан подкрепя ли тезата на вътрешния министър Иван Демерджиев, че най-вероятно атаката е от руски хакери, Радев е категоричен, че докато не видим ясно установен източник, не можем да кажем точно откъде идват и кой ги е извършил.

По думите му няма реална заплаха, а това са хидрибни атаки.

За триъгълните сделки Радев обясни, че тези, които най-много оплакват липсата им, е трябвало „при тяхното управление да ги сключат, когато март и април някои членки на НАТО са сключили споразумение с Германия“.

„Няма безплатни триъгълни сделки – даваш старо въоръжение, получаваш старо въоръжение“, категоричен е президентът.

Според него сега Словакия дава своите Миг29, а получава бойни хеликоптери.

„Да, има смисъл, ако нашето правителство е готово да задели 700 млн. лева за хеликоптери. Това не са безплатни сделки, а с облекчения и не решават въпроса с охраната на българското пространството“, посочи той.

По думите му България трябва да има съвременни изтребители, а партиите и Народното събрание трябва да изпълняват законите, които са приели, а именно, че българските военновъздушни сили охранят пространството сами или с нашите сътрудници, а не без нашите летци.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране